lauantai 9. joulukuuta 2017

Herkutteluvinkit Krakovaan


Meille jäi Krakovasta lämpimät muistot niin helteen kuin kaupungin sympaattisuudenkin ansiosta. Saimme paikallisoppaamme ja hyvän ystävämme Magdan avustuksella kattavan kuvan vanhasta kaupungista ja juutalaisesta korttelista. Onnistuneeseen kaupunkikierrokseen kuuluu tietysti olennaisena osana ruoka, joten tässä suomalais-puolalaiset vinkkimme siitä, mitä herkkuja kaupungista löytyy.


Eräältä kujalta löytyi vodka-tasting -kyltti, joka suorastaan kutsui sisälle liikkeeseen tutkimaan lukuisia erilaisia vodka-lajikkeita. Ilkka sai kunnian toimia maistelijana. Kahta laatua maisteltuaan tuomio oli se, että ensimmäinen versio maistui tiukalta luumupontikalta ja toinen hunajalla kyllästetyltä perunapontikalta.


Bongasimme vanhankaupungintorin kulmalta Hard Rock Cafen ja oli meidän vuoromme esitellä Magdalle jotain uutta, sillä hän ei ollut koskaan kuullut tai vieraillut kyseisen ketjun ravintoloissa. Paitaostokset saatiin hoideltua samalla kertaa kun kumosimme kupposet virvokkeita. Aika usein muuten HRC tykkäilee ja lähtee seuraamaan Instagramissa, jos heidät tägää valokuviin.


Ruokaravintolaksi Magda oli valinnut meille paikan nimeltä Miód Malina. Tämä oli toiseksi paras paikka hänen mielestään, joka tarjoili kuuluisia paikallisia pierogeja, mutta kokonaisuutena meille sopivin. Ravintola oli erittäin viihtyisä, joskin Magda mainitsi ruokailumme aikana, että henkilökunta ei puhunut kovin mukavasti toisilleen. Meitä puolaa ymmärtämättömiä se ei haitannut, kun eivät kevyttä sanailua pahempaa harrastaneet.



Ruuat tulivat ajallaan pöytään ja annokset olivat kauniita sekä maukkaita. Ilkka valitsi alkuruuaksi perinteisen leipään koverretun keiton, joka oli annoksena todella kaunis ja sen lisäksi hyvin maukas. Keitossa oli mm. valkoista (krakovan?)makkaraa ja kananmunaa. Maku oli erittäin täyteläinen ja hyvä.



Itselleni valitsin raikkaan lohisalaatin, joka löytyy postauksen kansikuvasta ja Magda löysi listalta herkullisen näköisen keiton.


Pääruuaksi tilasimme pierogi-annokset, joita listalta löytyi kolmea eri versiota.


Me Magdan kanssa valitsimme kauden mustikoilla täytetyt pierogit ja Ilkka valitsi listan alimmaisen, venäläistyylisesti täytetyn pierogi-annoksen. Annos oli ihan maukas, mutta mitään ylettömän suurta vaikutusta tämä perinneherkku ei aiheuttanut. Perinteinen venäläinen pierogi oli suomalaiseen suuhun maukas. Mustikkatäytteinen annos olisi toiminut myös jälkiruokana. Magdan tuomio oli, että kaupungissa on vielä toinen parempi paikka näiden nauttimiseen.

Pääset helposti maistelemaan myös Suomessa näitä taikinakuoreen käärittyjä herkkuja. Itse suosittelisin ohuen kokemuksen perusteella testaamaan Helsingin Kampissa sijaitsevaa Bejing8 -ravintolaa, josta löytyy monipuolinen valikoima eri tavoin valmistettuja dumplingseja.





Jälkiruualle on aina tilaa, joten pöytään ilmestyi vielä suklaakohokas halvajäätelöllä sekä perinteistä omenapannaria karamellikastikkeella.




Kolmen ruokalajin ateria kolmelle henkilölle juomineen maksoi yhteensä vain noin 50 euroa. Ei paha hinta.

Jätimme Krakovan vanhan kaupungin taaksemme ja siirryimme autolla muutaman kilometrin päähän juutalaisen korttelin alueelle. Tällä alueella oli todella eläväinen tunnelma ja runsaasti kivoja ravintoloita. Terassit olivat täynnä ihmisiä ja vaikka alueen talot olivat osittain aika karussakin kunnossa, olivat nämä korttelit jotenkin todella viihtyisiä. Vahva suositus siis myös tälle alueelle tutustumiseen, jos Krakovaan eksyt.





Magdan mukaan parasta Krakovan jäätelöä saa liikkeestä nimeltä Good Lood, joten uskottavahan se on. Edellisestä ateriasta oli jo tovi vierähtänyt, joten masussa oli sopivasti tilaa jäätelölle. Nämä jäätelöputiikit erotti pitkästä jonosta ja vekkulista logosta, joten selvästi joku muukin tykkää niistä. Kiirehän meillä ei ollut, joten jonottelimme rauhassa ja nautiskelimme omat jäätelömme auringon jo alkaessa laskemaan talojen taakse. Puolaksi jäätelö on lood, joten nimeen sisältyy myös vekkuli sanaleikki.




Ihan lopuksi Magda vielä katosi jonnekin ja hän kävi ostamassa meille muistoksi sekä matkaevääksi paikalliset rinkelit. Nämä vehnäiset suolarakeilla päällystetyt rinkelit maistuivat.. no, tavallisilta rinkeleiltä. Ne toimivat hyvänä matkaeväänä seuraavana päivänä, kun huristimme Puolan moottoriteitä kohti Tsekkejä.





"Alcohol is the biggest poison"

Summauksena Krakovasta löytyy päivän visiitin perusteella runsaasti kivoja ravintoloita. Ehkä itse suuntaisin uudelleen suoraan juutalaisen korttelin alueelle, jossa vaikutti olevan paljon myös kasvisruokaravintoloita.

Kurkkaa myös muut tarinamme road tripin varrelta:

18 kommenttia:

  1. Kiva lukea ruokakokemuksistanne Krakovassa. Mekin otamme seuraavalla reissulla suunnaksi juutalaiskorttelin kun etsimme ruokapaikkoja kaupungista. Viimeksi nautimme siellä vain zapiekanka-leivät sekä kahvit Singer-kahvilassa, mutta muitakin kivoja paikkoja näytti olevan paljon. Jälkikäteen olen myös kuullut paljon kehuja alueen ravintoloista, joten sinne siis kun seuraava Krakovan matka koittaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu! Tuo Hummus & Happiness vaikutti kivalta ainakin ja alemman kuvan Saziedi näytti olevan myös Michelin-oppaassa noteeratulta.

      Poista
  2. Mä en voi ymmärtää, miten puolalaiset (tai kukaan) pystyy syömään noita makeita pierogeja jonain muuna, kuin jälkiruokana! Jaksan aina ihmetellä töissä, kun joku syö lounaaksi niitä. Jotenkin makea ei vain omasta mielestäni kuulu muuhun, kuin jälkiruokaan. Yksi työkaveri teki myös kerran lounaaksi pastaa, johon laittoi mansikoita ja kermavaahtoa (!!!). Suomalaisen makuun tämä vaikutti täysin käsittämättömältä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sama fiilis, et olisi kaksi jälkkäriä vetänyt putkeen. Mutta nälkä lähti, niin samapa se kokeilla kerran tällaistakin yhdistelmää :D

      Poista
  3. Kiitos ajankohtaisesta postauksesta. Menemme ensi viikolla Krakovaan. Onko tuo Miod Malina siis sellainen paikka, että jos syö 1-2 kertaa Krakovassa, se kannattaa valita? Vaikuttaa hyvältä jo siksi, että siellä on kangasliinat pöydässä ja hinta kohtuullinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miod Malina oli Krakovassa asuvan tuttumme valinta ja meidän ruuat olivat ainakin todella maukkaita, joten näiden perusteluiden varjolla uskaltaisin suositella testaamaan. Katso vielä hakusanalla "Milk Bar" vaihtoehdot Krakovasta, jos haet perinteistä puolalaista ruokaa. Kurkkaa tosiaan myös tuon juutalaisen korttelin tarjonta. Mukavaa matkaa! :)

      Poista
  4. Olipa mielenkiintoinen tuo koverretussa leivässä tarjoiltu keitto! Krakovassa en ole käynyt, mutta kyllä näiden ruokakuvien perusteella voisin piipahtaa ruokamatkalle. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli aika hassu. Piti koputella kuorta, kun ihmetytti, että miten se keittö siellä pysyy. Mutta oikein tukeva kuori oli, että oma taiteenlajinsa sekin selvästi :)

      Poista
  5. Nuo leipään koverretut keitot ovat jotain niin Itä-Eurooppalaista. Krakovan juutalaiskorttelin ravintoloista olen jostain ennenkin lukenut. Pitääpä tosiaan suunnata sinne syömään, kun joskus Krakovan matka koittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin suositus. Muista sitten raportoida mitä löytyi! :)

      Poista
  6. Mielenkiintoisen näköisiä annoksia. Oliko tuo keiton leipä tarkoitus vielä syödä? :) Luin Monan blogista aikoinaan aika paljon ravintolavinkkejä Krakovaan. Ymmärsin, että Krakova on melko trendikäs ruokamekka, kaikkea löytyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipä oli aika tiukkaa tavaraa, pitihän keitonkin pysyä sen sisällä. Raaputtelin sisäpinnasta leipämuhjua sopan joukkoon, ja siihen se sopi oikein hyvin. Pääosin kuori jäi kyllä syömättä.
      Noita onttoja soppaleipiä muuten kuulemma valmistetaan ihan varta vasten. :-)

      Poista
  7. Meilä jäi Gdanskissa kokeilematta kokonaan jälkiruoka pierogit. Niitä oli useassa paikassa myynnissä. Täytteenä oli mantelimassasta ja kermavaahdosta lähtien kaikkea hilloihin, marjoihin ja ihmeisesti ihan karkkeihin, mikäli nyt oikein ymmärsin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et välttämättä jäänyt paitsi mistään kovin unohtumattomasta elämyksestä :)

      Poista
  8. Krakovassa kyllä riittää hyviä ravintoloita vieri vieressä, eivätkä hinnat päätä huimaa! Yhdessä kuvassa näkyy muuten yksi meidän lempipubeista eli Klub Wodki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Aika hauska sattuma, että lempiravintolanne on osunut kuvaan! :)

      Poista
  9. Krakovasta päällimmäisenä mieleen jäi juutalaiskorttelin safkat ja perinteiset puolalaiset ruuat muuten. Vodkahan on Puolassa erinomaista ja se kuuluu vahvasti puolaiseen ruokakulttuuriin. Krakova on erinomainen paikka nautiskelijalle ja historiasta kiinnostuneelle. Ilman muuta uusiksi sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vodkaa oli tarjolla myös emäntäperheen ruokapöydässä. Itselle ei kyllä väkevät maistu ollenkaan, joten jäi tämä hienous kokematta. Mutta ehdottomasti täytyy mennä joku päivä vielä uudelleen tuonne!

      Poista