perjantai 3. helmikuuta 2017

Kiertokävelyllä Lontoossa entisen kodittoman kanssa


Unseen Tours tarjoaa ainutkertaisen mahdollisuuden tutustua Lontoon eri osiin ja samalla tarjota tukea hyvälle asialle. Oppaina toimivat entiset ja nykyiset kodittomat, jotka esittelevät omia asuinalueitaan mielenkiintoisten tarinoiden kera.


Meidän oppaana Lontoossa toimi Mike, joka esitteli meille oman tarinansa lisäksi Primrose Hillin ja Camdenin alueita aivan uudesta näkökulmasta. Kävelyreitin varrelta löytyy oma täysin rauhallinen puolensa, melkeinpä kylämainen yhteisö, jossa asuu myös lukuisia julkisuuden henkilöitä.


Daniel Graigin kotitaloPrimrose Hill teki vaikutuksen upealla näköalallaan. Kuulimme myös alueen läpi virranneessa kanaalissa majailevien asuntolaivojen mielenkiintoisista käytännöistä. Kierros päättyi Camden Lock Marketin turistihulinaan ja siellä olevaan entiseen hevossairaalaan (The Horse Hospital), jossa nautimme oluet Miken kanssa. Kierros oli erittäin mielenkiintoinen ja Mike oli mahtava opas, jonka tarinoita olisi voinut kuunnella vaikka koko päivän.

Vierailemme varmasti myös uudelleen Unseen Toursin kiertokävelyillä. Jos haluat tukea tätä toimintaa ja tutustua erilaisesta näkökulmasta Lontooseen, laita osoite muistiin ja käy tykkäämässä myös Facebook-ryhmästä. Oppaat eivät pahastu, jos tarjoat heille bisset tai tippiä oman fiiliksen mukaan. Kierros tulee varata etukäteen ja se maksaa noin 12 puntaa per henkilö.

The Guardian-lehti on myös kirjoittanut artikkelin Unseen Tours -ryhmästä.

Amy Winehousen patsaassa on jakauksen kohdalla paikka ruusulle


Unseen Tours offers a unique opportunity to discover different London boroughs while supporting a good cause. Presently or previously homeless people guide you around their own neighbourhoods, telling you their fascinating stories.

We were guided by Mike, who took us on a journey through his own life story while revealing Camden from a whole new perspective. This fascinating area has its own serene side with an almost village-like community, attracting many public figures. We were stunned by the view from Primrose Hill, and intrigued by the arrangements for house boats on the canal flowing through the borough. The tour took us back to the hustle and bustle of Camden Lock Market crowded by tourists and ended with a pint with Mike at The Old Horse Hospital.

The tour was fascinating and our brilliant tour guide Mike could’ve kept us entertained for a whole day with his stories. We are sure to take another guided tour with Unseen Tours.

If you would like to support this initiative and get to see London in a whole new light, note down group Sock Mob and like their Facebook site.

50 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoinen kierros. Merkitsin jo muistiin tämän postauksen, sillä tällaiselle rundille haluan ehdottomasti seuraavalla Lontoon reissulla. Meillä on kaupunki näyttämättä vielä lapsille ja luulenpa että heitäkin tällainen kiinnostaisi kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli teinit mukana ja tykkäsivät kovasti. Hyvää kielitreeniä :)

   Poista
 2. ONp asjännä ja uudenlainen idea! Kiitos vinkistä! Noi on kivoja alueita - yksi asia, mistä tykkään eri Lontoon alueiden välillä on juuri tuo niiden kylämäisyys <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisia alueita ei välttämättä tulisi edes hoksattua, ellei olisi joku paikallinen mukana kertomassa :)

   Poista
 3. Mä en ole minkäänlaisia opastettuja kierroksia harrastanut matkoilla. Toisaalta niistä vois saada jotain uutta irti, mutta toisaalta sitten olen tähän mennessä löytänyt itsekin ihan tarpeeksi nähtävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tulee enimmäkseen hortoiltua ihan omin nokkineen. Joskus ennalta suunniteltuja kohteita koluten, ja yleensä siinä välissä enemmän tai vähemmän onnenkantamoisten tai eksymisen kautta.
   Joskus kannattaa kokeilla tämmöistäkin, ja jättää taustojen ja tarinoiden tonginta jollekin, joka tekee sen työkseen. Kaikkia Miken kertomia tarinoita ei olisi voinut mistään edes lukea, koska ne olivat hänen omia henkilökohtaisia elämänkokemuksiaan. Taitaapa lisäksi olla olemassa sellaisiakin paikkoja, joihin ei edes ilman opasta pääse.

   Poista
 4. Todella kiinnostavan kuuloinen idea, tällaiselle voisin itsekin harkita lähteväni, jos en muuten pääsisi kuuntelemaan tarinoita! Niistä olisi ollut hauska lukea myös postauksesta, sillä nyt jäi vähän kaivelemaan, kun ei ole reissua Lontooseenkaan varattuna. :D Tuli kyllä kova hinku tehdä niin. Vai olisiko tarinoiden kertominen pilannut koko kierroksen idean?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätin tarkoituksella tarinan yksityiskohdat kertojalle itselleen. Noiden linkkien kautta saat Mikesta lisätietoa ja sieltä avautuu osa hänen tarinastaan.

   Poista
 5. Lontoo on mulle niin nähty ja koettu paikka ja useimmiten haluan nähdä vain bussiaseman ja bussit muuanne, mutta geokätköilyn lisäksi tuo on todella mielenkiintoista ja minun tekee mieli lähteä kierrokselle, mikäli vielä joskus Lontoo. Itse olen ollut lyhyitä aikoja kodittomana ja täytyy sanoa, että arvostan sitä, etten enää joudu olemaan koditon. Ei kenenkään pitäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukavaa päästä tukemaan ihan konkreettisesti tätä toimintaa.

   Poista
 6. Tää oli mielenkiintoinen juttu, koska 1) tykkään kaikenlaisista kävelykierroksista ja 2) koska pitäis keksiä jotain uutta ohjelmaa huhtikuun Lontoon reissulle. Kiitos vinkistä siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Mikelle terkkuja, jos päädyt hänen kierrokselleen. Me taidettiin olla ekat suomalaiset keväällä 2015, toivottavasti moni muukin on sen jälkeen kuullut heidän toiminnastaan :)

   Poista
 7. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta ja tosi hyvä vinkki Lontooseen! Hiukan olen sinne matkaa katsellut, ehkä kesällä tai syksymmällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Mukavia reissusuunnitelmia :)

   Poista
 8. Olipa mielenkiintoinen näkökulma alueeseen! Ja aivan toisenlainen kuin oppaan, joka vielä tulisi jostain muusta eliympäristöstäkin. Kertoiko Mike, miten hän oli päässyt jaloilleen vai keskittyikö hän vain alueopastukseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä Mike kertoi siinä alueopastuksen lomassa avoimesti omasta elämästään. Unseen Toursilla on ollut iso rooli Miken elämässä.

   Poista
 9. Varmaan mielenkiintoinen kierros ja tuo ihan uutta ulottuvuutta alueeseen. Samalla ilmeisesti voi tehdä hyväntekeväisyyttäkin. Oliko tuo alue, missä opas majailee? Mikä olikaan hänen stoorinsa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi mielenkiintoinen ja juu, Miken kotinurkilla liikuttiin. Käsittääkseni kaikki muutkin tuon firman oppaat esittelevät omia asuinalueitaan. Stoorin jätin tarkoituksella avaamatta, että kierrokselle menijät saavat nautiskella siitä itse. Linkkien kautta löytyy hieman enemmän tietoa Miken tarinasta.

   Poista
 10. Tosi hyvä ja uudenlainen vinkki Lontooseen. Pitääpä tutustua tähän tarkemmin. Tuollaisen kierroksen oppaalle sitä mielellään jättää vähän tippiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tykkäsit! :) Itse mietin, että voisin viedä seuraavalla kerralla jotain kivaa Suomesta, vaikkapa suklaalevyn oppaalle.

   Poista
 11. Hyvä vinkki! Todella mielenkiintoinen tapa tutustua kaupunkiin ja vähän erilaisempiin nurkkiin. Tekee varmasti hyvää myös asunnottomille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä voi kääntää elämän ihan uuteen suuntaan asunnottomille, voisi olla laajemmaltikin tällaisia palveluita eri kaupungeissa.

   Poista
 12. Makee idea! Tollasta haluisin käyttää itekkin :)

  VastaaPoista
 13. Hyvä vinkki, kiitos tästä! Kiva yksityiskohta Amyn patsaassa, että päähän voi laittaa ruusun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fanit käyvät kuulemma usein laittamassa ruusun patsaan koristeeksi :)

   Poista
 14. Todella hyvä vinkki Lontoota varten, varmasti testaan tulevaisuudessa. Olemme käyneet opastetuilla kävelyillä Sevillassa ja Granadassa ja niistä on pelkästään hyvää sanottavaa.

  Tosin mä olisin saattanut tuolla teidän kävelyllä jäädä stalkkaamaan Danielin kotitalon eteen...

  VastaaPoista
 15. Onpas mielenkiintoisen kuuloinen palvelu! Tähän täytyy kyllä tarttua, mutta sitä ennen täytyy raahata itsensä ensimmäiselle Lontoon visiitille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu! Mukavia reissuja Lontooseen, siellä on paljon kaikkea nähtävää.

   Poista
 16. Kerrankin "turistijuttu", joka ilmeisen oikeasti työllistää paikallisia ja josta hyöty menee paikallisille :-)

  VastaaPoista
 17. Mä oon joskus lukenutkin tai kuullut tällaisista ja silloin jo mietin että hieno idea saada täysin uudenlaista perspektiiviä eri alueista ja varmasti kokemuksena myös erilainen kuin perus "turistikierros". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmasti tule toista samanlaista kierrosta vastaan, sen verran persoonallisia tarinoita tuli reitin varrella :)

   Poista
 18. Kävelykierrokset ja tarinoita kertovat paikallisoppaat on kyllä aina niin parhautta. Tässä tuli hyvä asia vielä kaupan päälle, pitääpä muistaa Mike ja muut tulevaisuudessa. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, aina oppii uutta ihan eri vinkkeleistä :)

   Poista
 19. Mielenkiintoisen oloinen konsepti kyllä. Kävelykierrokset ovat muutenkin miellyttäviä, siinä näkee kaupunkia ihan eri tavalla kuin bussin kyydistä. Kiitos siis vinkistä, pistetään korvan taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli juuri sopiva, pari tuntia kierreltiin ja reitin pituus sekä vauhti oli kaikille hyvä.

   Poista
 20. Tää oli hyvä vinkki! Me tykätään tukea juuri tällaisia yrityksiä reissuillamme, samalla saa itsekin vähän erilaisen näkökulman kohteeseen.

  VastaaPoista
 21. Olipa erilainen tarina sateisesta Lontoosta. Kiitos.

  VastaaPoista
 22. Kiitos kun kerroit tästä. Kävelykierrokset on tosi kiinnostavia, ja tuollaisesta saa taatusti uuden näkökulman tuttuunkin paikkaan. Mä kävin syksyllä Helsingissä kierroksella, ja vaikka en niin hirveästi kuullut uutta, löytyi tutuista asioista kuitenkin yllättäviä puolia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi joskus itsekin kokeilla kierrosta omassa kotikaupungissa, etenkin kauhukävely kiinnostaisi, mutta aina on ollut jotain samaan aikaan.

   Poista
 23. Mielenkiintoinen konsepti. Täytyypä laittaa muistiin seuraavaa Lontoon matkaa varten.

  VastaaPoista
 24. No nyt jäi kyllä kiinnostamaan mitä nämä olivat : ) :"Kuulimme myös alueen läpi virranneessa kanaalissa majailevien asuntolaivojen mielenkiintoisista käytännöistä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli mm. kaikenlaisia rajoituksia, kauanko laiva saa olla tietyssä paikassa.

   Poista
 25. Mukavan näköinen alue ja mielenkiintoinen konsepti. Olen Pietarista lukenut samaa, että siellä olisi tällainen mahdollisuus olemassa. Varmasti omanlaisia tarinoita on tällaisilla kierroksilla verrattuna normi opastettuihin kierroksiin kaupungilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän tyyppisiä palveluita saisi olla enemmänkin, kiinnostuneita tuntuisi olevan paljon.

   Poista