torstai 1. kesäkuuta 2017

Skotlanti - Glasgow

Skotlannin väkimäärältään suurin kaupunki Glasgow sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Skotlannin pääkaupungista Edinburghista. Meillä on ollut ilo nauttia Glasgow'n tunnelmasta pariinkin otteeseen mitä parhaimman paikallisoppaan, Ilkan siskon, Miukun kanssa, joka on asunut kaupungissa jo 2000-luvun alusta lähtien.

Sauchiehall Streetin varrelta löytyy useita yökerhoja, joista yksi kuuluisimmista on Garage, jonka tunnistaa keltaisesta rekasta.

Ensimmäisellä yhteisellä reissullamme vuonna 2011 Iso-Britanniaan yhdistimme Ilkan kanssa kymmenen päivän matkalle Lontoon, Download-festivaalit ja Skotlannin. Toisella kerralla kävimme Skotlannissa vuonna 2015.


Glasgow on kompakti kaupunki tutustua kävellen ja myös paikallisliikenne toimii hyvin. Takseilla liikkuminen on myös kohtuuhintaista. Majoitusvaihtoehtoja löytyy runsaasti keskustasta. Ensimmäisellä kerralla majoituimme Glasgow Lofts -huoneistoon, johon olimme erittäin tyytyväisiä. Toisella kertaa vuokrasimme yksityisasunnon, eikä siitäkään ollut moitteen sanaa.

Paikallisoppaamme ansiosta olemme päässeet tutustumaan myös kaupungin ulkopuolelle ja tietysti olemme saaneet kattavan esittelyn päänähtävyyksistä, joihin kannattaa tutustua, jos tähän kaupunkiin eksyt. Tässä suosikkipaikkojamme:

Glasgow'n yliopistoVuonna 1451 perustettu yliopisto on Skotlannin toiseksi vanhin ja Iso-Britannian neljänneksi vanhin. Se on yksi maan suurimmista ja arvostetuimmista yliopistoista.

Yliopistolla riittää paljon nähtävää, rakennus sisältää upeita yksityiskohtia ja sieltä on kauniit näköalat myös muualle. Se onkin valittu eri äänestyksissä maailman kauneimpien yliopistojen joukkoon. Erään tarinan mukaan yliopistolla myös kummittelee.

Buchanan Street ja GalleriesTäältä löytyy kaupungin monipuolisin shoppailuvalikoima. Viihtyisän kävelykadun varrella on runsaasti kauppoja ja Buchanan Galleries -ostoskeskuksesta niitä löytyy paljon lisää. Hyvän viskin ystäville The Whisky Shop on käymisen arvoinen. Build a Bear -liikkeestä voit ostaa täysin omilla toiveilla kustomoidun pehmonallen ja jos nälkä yllättää, kauppakeskuksesta löytyy paljon kahviloita. Kivenheiton päästä löytyy myös Hard Rock Cafe Glasgow. Törmäät todennäköisesti säkkipillin soittajiin ja muihin katutaiteilijoihin tämä kävelykadun varrella. Kannattaa huomioida, että kaupat ovat avoinna pääosin klo 10-19, paitsi torstaisin tunnin pidempään.NecropolisViihdyimme useamman tunnin kävelemässä Necropolis-kukkulalla, joka toimii hautausmaana yli 50.000 henkilölle ja rinteitä koristaa jopa 3500 näyttävää muistomerkkiä. Tämä hautausmaa on myös kaunis, rauhallinen puisto, jonne voi tulla vaikka lukemaan kirjaa lounastauolla.

Necropoliksen laajoilta viheralueilta löytyy harvinaisempia hyönteisiä ja kasveja. Hyvällä tuurilla voit bongata myös peuroja tai varpushaukkoja sieltä.


Ravintola Sapporo Teppanayaki


Yksi hauskimmista ja ikimuistoisimmista illallisista on varmasti nautittu tässä ravintolassa. Idea on siis se, että istumme pöydän ympärille ja saamme ihastella lähietäisyydeltä, kun erittäin taitava kokki valmistaa meille Teppanayaki-ruokia. Kokit, jotka ovat erittäin lahjakkaita, esittelevät taitojaan näyttävästi ja loihtivat herkullisia ruokia korkealaatuisista raaka-aineista. Kokit valitsevat yleensä pöydästä jonkun, jolle hassuttelevat muita enemmän ja jostain kumman syystä Ilkalle lankesi tämä rooli. Kokki jakoikin valmistamansa ruuan niin, että muut saivat ruhtinaallisen määrän lisukkeita ja Ilkan lautaselle ilmestyi vain yksi pieni pala perunaa. Tämä ravintola käy todella vatsan päälle, niin nauramisen kuin hyvien ruokienkin suhteen.


Waxy O'connors on varmasti yksi uniikeimmin sisustetuista ravintoloista, joissa on käyty. Näitä löytyy myös muualta kuin Glasgow'sta. Kadulle päin ravintola ei erotu muista, mutta kun astut sisään, ravintolasta löytyy useita kerroksia, alueita ja baareja. Kaikki pinnat ovat puulla verhoiltuja ja vahapintaista puuta löytyy runsaasti myös koristeina, jopa kokonaisia puun runkoja. Hyvän oluen ystävä löytää täältä varmasti kerta toisensa jälkeen uutta maisteltavaa.


Glasgow'n vanhin talo on rakennettu vuonna 1471. Tämä hyvin säilynyt talo on ollut alun perin osa sairaalaa ja se on yksi neljästä keskiajalta säilyneistä rakennuksista Glasgow'ssa. Nykyisin rakennuksessa toimii museo ja sisäpihalta löytyy viehättävä puutarha.
Kelvingrove Art Gallery and Museum sisältää yhden Euroopan suurimmista taidekokoelmista ja se on yksi suosituimmista Lontoon ulkopuolella olevista museoista Iso-Britanniassa. Museosta löytyy runsaasti nähtävää ja myös jotain, mitä et melko varmasti löydä mistään muualta; nimittäin Haggis-eläin. Museoon voi tutustua myös virtuaalisesti.Yksi lempipaikoistani Glasgow'ssa on juna-asema (anteeksi Miukku!), koska sieltä pääsee näppärästi siirtymään yhteen lempikaupungeistani, Edinburghiin.

Miukun koira Buckley


11 kommenttia:

 1. Onko Edinburgh mielestäsi kuitenkin kivempi kaupunki jos näiden kahden väliltä pitäisi valita? Olen haaveillut Skotlannissa käymisestä jo pitkään, mutta jostain syystä Edinburgh kiinnostaisi Glasgowta enemmän... Vaikka näyttäähän Glasgowissakin olevan vaikka mitä kivaa nähtävää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se suuremman vaikutuksen teki ja isoin syy varmaan oli se keskiaikainen tunnelma sekä rakennukset siellä vanhan kaupungin alueella, linnan ympäristössä. Linna itsessään oli myös upea nähtävyys, postaus on työn alla vielä.

   Toisaalta, jos sinulla on aikaa ja vaikeuksia päättää, niin junalla pääsee tunnissa kaupungista toiseen. Me ollaan tehty kaksi päiväreissua Glasgow'sta Edinburgiin juuri tällä tavalla.

   Metallia Matkassa oli kirjoitellut kivan jutun Edinburghista:
   http://metalliamatkassa.com/budjettimatkailijan-ensipuraisu-edinburghiin/

   Poista
 2. Glasgow kiinnostaa kyllä ja lähinnä siellä lähistöllä olevat linksgolfkentät. Toki paikallinen olutkulttuuri yhdistettynä arkkitehtuurikävelyyn toimii aina. Tuo Necropolis ritarivartioineen näyttää upealta paikalta, ainakin sinne pitäisi Glasgow:ssa siis mennä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tuolta toiselta Tammelalta kysytään, niin hyvästä oluesta siellä ei ole pulaa, eikä viskeistä :)

   Poista
 3. Haggis-eläin ��
  Mä niin haaveilen Skotlannin matkasta. Kiva saada lukea kaikkia vinkkejä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hymiöt muuttui näköjään ainakin mun ruudullani kysymysmerkeiksi. Merkitys muuttui "pikkasen" :)

   Poista
  2. Oikoluin sujuvasti ne hymiöiksi :)

   Poista
 4. Me varasimme ihan äkkiarvaamatta ja yllättäen lennot Edinburghiin syyskuulle. Teppo menee sinne jo etukäteen ja ”ottaa paikan haltuun” :) Minä siten lennän sinne perässä ja käydään kiertelemässä saarta. Itselläni ei ole oikein minkäänlaisia ennakko-odotuksia, ainoastaan yksi toive: Kunhan ei sataisi joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa matkaa! Yritän saada meidän Edinburgh-postauksen valmiiksi tässä kesän aikana. Ihastuin ihan kympillä siihen kaupunkiin.

   Poista
 5. Glasgow on paikkakunta, jota kaikki tuntuvat inhoavan, joten on kiva kuulla siitä jotain muuta kuin että kuinka inhottava paikka se on. Etenkin minua kiinnostaa kummitus, vaikka on niin, ettei kummitukset tahdo minulle enää näyttäytyä. Nuorena ne näyttäytyivät kyllä, siksi kai niin moni kauhuleffa on teinikauhuleffa, kun ei ne enää vanhemmalle väelle viitsi, kunnes sitten, kun on aika siirtyä tuonilmaisiin. Varpushaukka on niin yleinen, ettei se saa minua innostumaan yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekä Glasgow'ssa, että Edinburghissa käyneenä ymmärrän, miksi Glasgow jää Edin varjoon, mutta sille kannattaa ehdottamasti antaa mahdollisuus. Upeita kaupunkeja molemmat!

   Poista