19.7.2017

Purjeveneellä Vallisaareen


Olisi melkein rikos olla nauttimatta kesällä upeasta merellisestä Helsingistä ja sen lähisaarista. Moneen niistä onkin mahdollista päästä vierailemaan sopuisaan hintaan. Tämän kesän uutuus on "island hopping", jossa yhdellä kahdeksan euron lipulla pääsee  vierailemaan Lonnassa, Vallisaaressa sekä Suomenlinnassa.
Meille tarjoutui mahdollisuus päästä kaverini omistaman, ihan oikean purjeveneen kyytiin kauniina heinäkuisena sunnuntaipäivänä. Pääsimme auttamaan kapteenimme opastuksella pienissä tehtävissä, kuten veneen irrottamisesta laiturista sekä poijusta. Suuntasimme Eiran rannasta kohti Isosaarta, johon meillä oli tavoitteena rantautua. Matkalla ohitimme Suomenlinnan ja myötätuulen ansiosta pääsimme avaamaan myös etupurjeen ja saimme olla tuulen vietävänä.

Isosaaren vierasvenelaituri oli valitettavasti ihan täynnä, joten emme saaneet venettä siihen parkkiin. Suuntasimme keulan kohti Vallisaarta, jossa meillä oli parempi tuuri. Upea sää oli houkutellut liikkeelle paljon veneilijöitä, joten montaa vapaata paikkaa satamassa ei ollut. Nautimme satamassa omista eväistä koostetun lounaan, jonka jälkeen menimme ihailemaan Vallisaaren kaunista luontoa.Saaren voi kiertää ympäri noin kolmen kilometrin pituista kävelyreittiä. Reitin kohokohtia ovat Kustaanmiekan 81 metrin levyinen salmi, jonka läpi sattui juuri meidän iloksemme ajamaan Silja Symphony sekä Vallisaaden sydän, Aleksanterinpatteri. Näköalatasanteelta, joka oli rakennettu Aleksanterinpatterin päälle, avautuivat upeat maisemat Suomenlinnaan ja Helsingin edustalle. Saarella oli runsas vehreä luonto ja paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia.
Trafin 2014 julkaiseman tilaston mukaan Uudellamaalla oli rekisterissä noin 6000 purjevenettä. Vertailun vuoksi moottoriveneitä oli samassa rekisterissä lähes 40 000 kappaletta. Purjeveneily on selvästi pienemmän ryhmän harrastus ja se vaatii jonkin verran enemmän osaamista kuin moottoriveneily. Mikäli veneilykärpänen puraisee ja osaamista sekä oppimistaitoa riittää, harkitse ihmeessä vaihtoehdoksi tunnelmallista purjevenettä.


14 kommenttia:

 1. Itse vierailin juuri Suomenlinnassa. Täytyypä tehdä joskus uusi retki Helsinkiin ja tutustua myös tähän Vallisaareen. Upeilta näyttää maisemat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hienolta näytti teidänkin reissu Suokkiin :)

   Poista
 2. Vallisaari oli kyllä tosi hieno. Varsinkin se näköalatasanne oli mahtava, kun sieltä näki niin pitkälle hienoja maisemia.
  Purjehtijaksi minusta sitten ei olekaan, kun olen aina niin merisairas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva idea se tasanne, säilyy luonto siellä alla paremmassa kunnossa ja turvallisempikin.

   Poista
 3. Vallisaari on kyllä kiva paikka. Kövin siellä joskus alkukesästä. Paremmalla ajalla saarihyppely voisi olla ihan hauska, mutta kyllä parissakin saaressa oli jo kylliksi nähtävää. Purjeveneily saareen voisi olla aika mainio kokemus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua kiinnostaa tuo Lonna kovasti ja Vallisaaressakin jäi vielä paljon nähtävää, joten uusi trippi jossain vaiheessa :)

   Poista
 4. Kiitti vinkista! Enpä ole tietänyt tälläisestä Island hopping -lipusta, onneksi on voimassa vielä elokuussa, niin voisi jopa ehtia. Olen käynyt vain Suomenlinnassa, joten olisi mukavaa tutustua myös muihin saariin. Olisi muuten kiva päästä purjeveneen kyytiin, isovanhemmillani on mökki saaressa, joten veneessa on kyllä tullut oltua, mutta vähän erilaisissa. :)

  VastaaPoista
 5. Purkkarilla olen itse ollut samoissa maisemissa noin kuusi vuotta sitten. Silloin pöläytettiin Peetu-vainaan tuhkat noihin maisemiin, itse asiassa 1/3 matkaa Matalaharasta Vallisaareen päin. Sääli, ettette mahtuneet Isosaareen, sekin on hyvä paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy ottaa Isosaari haltuun joku toinen kerta, siellä oli nettisivujen mukaan paljon mielenkiintoista nähtävää.

   Poista
 6. Vallisaaressa kävimme viime kesänä, mutta silloin ei siellä ainakaan vielä saanut olla veneellä yötä. Nyt taitaa saada.
  Purjeveneellä tapasimme viettää kesän lomapäivät yli 10 vuotta, mutta aikansa kutakin ... tuo mahtuminen taitaa olla enenevä haaste ainakin Helsingin lähistöllä. Tosin Saaristomerelläkin on satamia, joihin pitää tulla viimeistään puoliltapäivin jos haluaa keulan rantaan eikä vaan venettä lahdelle ankkuriin. Ja Tukholman Wasahamnetiin pääsyn strategiamme on parina kesänä ollut, että läheiseen saareen yöksi ja aamulla heti klo 10 sataman suulle odottamaan kun ensimmäiset lähtevät sieltä.
  Tavallaan sääli, sillä monta kertaa kesäpäivää ja tuulia riittäisi pitkälti iltaan, mutta sitten voikin jo olla luonnonsatamien tai ankkuroinnin varassa yötä ajatellen suosituilla alueilla huippusesongin aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purjeveneily on tosiaan ihana tapa liikkua ja antaa vapaudentunteen, mutta aika iso miinus on tuo rantautuminen.

   Poista
 7. Upeat on maisemat kertakaikkiaan. Minä olen näistä paikoista käynyt vain Suomenlinnassa, eli vielä pitäisi päästä takaisin tuolle suunnalle. Vaikka meren lähellä asutaan täällä Kaliforniassakin, kaipaan Suomesta juuri tuota merellä oloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas kaipaan niitä Kalifornian rantoja :) Mutta olen kyllä ylpeä ja onnellinen upeasta kotikaupungistani. On hienoa, että noille saarille pääsee kohtalaisen pienellä vaivalla & rahalla.

   Poista