keskiviikko 16. elokuuta 2017

Viiden maan road trip – Itävalta, Unkari, Slovakia, Puola ja Tsekki

Ajatus viisi maata kattavasta Keski-Euroopan road tripistä syntyi alkutalvella. Olimme jo pitkään haaveilleet lentävämme johonkin alppimaista ja vuokraavamme auton sieltä. Suunnitelmat toteutuivat osittain, kun varasimme lennot Wieniin ja vuokrasimme auton. Maat, joissa halusimme ehdottomasti vierailla Itävallan lisäksi, olivat Slovakia, Puola ja Tsekki. Unkari oli myös listalla, mutta tällä kertaa visiitti sinne jäi hyvin lyhyeksi hortoiluksi kolmen maan rajojen risteyksessä, sillä reissullemme oli varattu vain kuusi päivää.Reittimme alkoi hahmottumaan tarkemmaksi vasta muutama viikko ennen lähtöä, kun saimme varmistettua vierailut tuttaviemme luona Puolassa ja Tsekeissä. Meillä olikin pitkään vain menopaluu lennot sekä ensimmäinen hotelliyö varattuna Wienissä. Alkuperäinen suunnitelmamme oli oli, että voisimme varata auton Wienistä ja palauttaa sen Prahaan, mutta hinta osoittautui puolitoista kertaa kalliimmaksi, joten päädyimme ratkaisuun palauttaa auto Wieniin.Ilkan edellinen vierailu Slovakiaan tapahtui silloin, kun maa oli vielä Tsekkoslovakia, joten oli aika päivittää ”maakarttaa” hänen osaltaan. Minulle tämä oli ensimmäinen vierailu niin Itävaltaan kuin Slovakiaankin. Netissä surffailun perusteella Bratislavan lisäksi Slovakian tunnetuinta antia olivat Tatra-vuoret, jotka otimme pääkohteeksemme. Vierailimme yhdellä Slovakian korkeimmista vuorista, Lomnický štítillä, josta kerromme lisää toisessa postauksessa.Slovakiasta jatkoimme matkaa Puolaan, jossa vietimme ystävämme luona maaseudulla kaksi yötä noin 40 kilometriä Krakovasta etelään. Teimme päiväreissun Krakovaan, joka osoittautui oikein sympaattiseksi ja helposti lähestyttäväksi kaupungiksi. Oman mausteensa kaupunkivierailuun toi lähes 35 asteen helle, Luciferiksikin kutsuttu Eurooppaa piinannut lämpöaalto.Reissumme neljäntenä päivänä ajoimme Puolasta Tsekkeihin, paikkaan nimeltä Broumov, jossa tapasimme toiset ystävämme. Vietimme mukavia hetkiä tutustuen tähän 9000 asukkaan kaupunkiin ja erityisesti sen upeaan luostariin, joka on kunnostettu hienoksi monitoimikeskukseksi viimeisen kahden vuoden aikana.
Broumov oli reissumme viimeinen kohde, josta ajoimme takaisin autolla Wieniin. Matka-ajat näiden kohteiden välissä olivat kohtuulliset 4–6 tuntia, joten ajomatkat eivät venyneet ihan puuduttavan pitkiksi. Mittarissa oli auton palautushetkellä lähes 1400 kilometriä.Autoilu valitsemissamme maissa oli erittäin vaivatonta. Etenkin Slovakiassa ja Puolassa moottoriteiden kunto oli virheetön, eikä pienemmilläkään teillä ollut ongelmia ajaa. Yhden tullitädin kanssa tuli kielimuuri vastaan Puolassa, mutta onneksi siitäkin selvittiin ystävällisen herrasmiehen avulla. Tsekeissä poliisi pysäytti meidät autosta puuttuvan tarran ja ”pienen” ylinopeuden vuoksi. Kaiken kaikkiaan reissu oli erittäin onnistunut ja tämä ei varmasti jää viimeiseksi autoreissuksi Eurooppaan.

22 kommenttia:

 1. Vaikuttaa aika "tehokkaalta" reissulta maiden määrän ja ajopäivien suhteen! :) Kävin noissa maissa reppureissussa nuorempana, joten pitäisi varmaan päivittää kokemuksia. ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehokkaalta se tuntuikin :) Joka ilta tuli uni hetkessä, kun pää osui tyynyyn. Tuttavien luona olisi voinut viettää pidempäänkin aikaa, mutta nyt on hyvä syy mennä vielä uudelleen.

   Poista
 2. Paljon olette ehtineet kuudessa päivässä! Sitä aina yllättyy miten Keski-Euroopassa välimatkat on niin lyhyitä että maasta toiseen voi vaan pyrähtää.
  Kuulostaa kivalta tavalta käydä kyläilemässä ystävien luona ja kierrellä samalla autolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan nopeaa ja helppoa ajella tuolla maasta toiseen! Täytyy ehdottomasti ottaa uusiksi. Koiraharrastusten ansiosta kavereita löytyy tosi monesta Euroopan maasta, josta ollaan hurjan kiitollisia.

   Poista
 3. Haha, mekin olemme ajaneet täällä Tsekissä melkein kaksi viikkoa ilman sitä tietullitarraa :D Tajuttiin vasta tänään, että sellainen olisi pitänyt olla - juuri päivää ennen kuin siirrytään Slovakiaan. Kävimme kuitenkin sen tarran nyt hankkimassa, että voi viimeiset kilometrit ajaa stressittä. Pitää vain toivoa, että ei olla jääty johonkin tiekameraan kiinni tarratta ajamisesta... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me oltiin kyllä ihan oikeasti siinä uskossa, että kaikki on kunnossa sillä kävimme sekä Itävallassa (autovuokraamon lähettyvillä), että Slovakian ja Itävallan rajalla kyselemässä tarroja ja niitä ei kuulemma tarvittu. Tosin menikö niissä viesti perille, että ajamme myös Tsekkeihin, ei ole ihan varmaa.

   No, me ajettiin rebeleinä sakkojen jälkeenkin vielä ilman tarraa maasta ulos. Tänään tuli *klump* kirje Europecarilta, mutta se oli onneksi vain laskun paperiversio :)

   Tsekkiläinen kaverini sanoi, että sakot maksetaan siellä paikan päällä ja ilmeisesti mitään ei lähetellä perään. Toivottavasti ei teillekään tule mitään ongelmia.

   Poista
 4. Ihanissa maissa ajelitte! Itseäkin kiinnostaisi road trip Euroopassa, mutta ensin pitää ajaa ajokortti. Anteeksi kysymykseni, mutta olitko myös kuskina? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oli tosi kivoja maita. Kyllä olin myös kuskina, me ajellaan molemmat tasapuolisesti ihan missä vaan ja ajovuorot määräytyvät sen mukaan, kumpi on pirteämpi. Nolottaa vähän myöntää, mutta sakot osuivat minun ajovuorolleni. Tsemppiä ajokortin hankintaan! T. Katri

   Poista
 5. Nuo tietullikäytännöt vaihtelevat, ja kun ei sellaisiin ole ollenkaan tottunut, niin helpostihan sen tarran unohtaa. Me ajeltiin kauan sitten samoissa maissa, ja tiet olivat silloin jo hyvässä kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ettei olla ainoita. Ensi kerralla sitten tiedetään paremmin :)

   Poista
 6. Kiinnostaa itseänikin tour Euroopassa mutta olen ajatellut, että sen voisi tehdä junalla. Lennot muncheniin ja siitä sitten valitsisi muutaman maan, minne matkustaa. Maista Tuo Slovakia vuorineen olisi ihan mielenkiintoinen ja Wien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä reissua suunnitellessamme harkitsimme aluksi matkustaa junalla Prahasta Wieniin, joka olisi ollut ilmeisesti aika mukava reitti, mutta auton palautus eri maahan olisi tullut osi kalliiksi. Slovakiassa junareitti kulki pitkälti autotien rinnalla, joten hienoja maisemia tiedossa sielläkin.

   Poista
 7. Autolomat ovat kyllä mukavia, mutta helposti tulee "ahnehduttua" liikaa ja ajettua liian pitkiä matkoja. Me myös helposti ohitimme kaikki isot kaupungit kun ne olivat turhan hankalia liikenteellisesti ja suosimme pikkukaupunkeja. Hienoa, että teillä on ystäviä pitkin Eurooppaa, hyvä syy lähteä reissuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta! Olisin halunnut Bratislavan ja Budapestin tähän mukaan, mutta aika ei yksinkertaisesti riittänyt. Ystävien luona olisimme viihtyneet pidempäänkin, mutta tämä oli tähän hetkeen oikein hyvä ja kompakti reissu.

   Poista
 8. Tämä voisi olla sellainen maakombinaatio, joka itseänikin innostaisi road trip-reissun suunnitelmaksi. Itävallassa ollaan käyty pari kertaa, ja se on aivan mielettömän hieno maa kaikin puolin, mutta noissa muissa ei ole tullut vielä käytyä. Erityisesti Slovakia kiinnostaisi näistä tosi paljon. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Slovakia ylitti kyllä kaikki odotukseni ja tuo vuoristo oli parasta, mitä meidän reissulle osui.

   Poista
 9. Ollaan taas kierrelty samoissa paikoissa :D

  Eikö olekin tietynlainen ”ihme” miten järettömän hyvässä kunnossa moottoritiet ovan Puolassa. Oletusarvona kun monelle on ns. perunapelto. Ja ne nopeusrajoitukset! Voi miksei Suomessa ei saa päästellä samaa kyytiä kuin tuolla.

  Olen hurahtanut nyt tämän oman Balttian ja Euroopan turneen kokemusten perusteella nimenomaan OMALLA autolla matkailuun. Pakko päästä uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä maavalintoja meillä :)

   En olisi tosiaan ikinä uskonut, että tiet ovat noin hyvässä kunnossa. Ilmeisesti EU-rahoituksella on ollut osansa siihen, tähän käsitykseen jäin puolalaisen ystävättäreni puheista. Nopeusrajoitukset tai niiden puute on aika kivaa vaihtelua Suomessa köröttelylle. Se tunne, kun omassa mittarissa on yli 140 ja toveri paahtaa ohi täysillä :)

   Harmi, että täältä Suomesta on niin pitkä matka tuonne Keski-Eurooppaan, omalla autolla mekin mieluiten ajelisimme, niin ei tarvitsisi maksaa kalliista vakuutuksista ja olla ihan niin pissi sukassa, että kolhiiko joku autoa tms. Iso harmitus se on joka tapauksessa, oli oma tai vuokra-auto.

   Poista
 10. Euroopassa todella välimatkat ovat lyhyitä, minulle käy usein niin että alan ahnehtimaan kun huomaan liikenteessä mukavia kylttejä... Harmi että kuvat olivat noin pieniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos aika ei ole rajoitteena, olisi mukavaa tehdä juuri noin ja tehdä reitti fiiliksen mukaan :) Mitkä kuvat olivat pieniä?

   Poista
  2. Minulla näkyi kuvat pieninä, tosin tuo kommenttikaan ei ollut mennyt läpi silloin kun sen kirjoitin... Nyt kuva olivat isompia :)

   Poista
  3. Huh, hyvä juttu! Joku tilapäinen ongelma varmaan vaan selaimen tai laitteen kanssa.

   Poista