lauantai 28. lokakuuta 2017

Kanavaristeilyllä Amsterdamissa

Amsterdamissa on 165 kanaalia, joiden yhteispituus on 50 kilometriä. Niitä ylittäviä siltoja on huimat 1281 kappaletta. Kanavien synnystä löytyy hyvää infoa esimerkiksi täältä.


Kanavaristeily on erinomainen tapa tutustua kaupunkiin ja ennen kaikkea paatin kyydissä sinun ei tarvitse väistellä pyöriä tai varoa muuta liikennettä. Jostain syystä firma nimeltä Those Dam Boat Guys nousi esiin monesta eri suunnasta kanavaristeilyjä etsiessäni, joten päädyin varaamaan heidän sivuiltaan risteilyn jo hyvissä ajoin ennen matkaa.


Risteilyjen tarjoajia on ihan valtavasti, joten ilman varaustakin pääsee varmasti kiertoajelulle mm. Central Stationin edustalta. Hinnat lähtevät kymmenestä eurosta ylöspäin. Me halusimme kokea jotain hieman spesiaalimpaa, johon TDBG tuntui vastaavan hyvin. Heidän nettisivunsa olivat hauskat ja lippujen varaaminen sekä maksaminen onnistui helposti etukäteen.Saimme vahvistuksen mukana kahvilan osoitteen, jossa meidän oli tarkoitus tavata. Täällä kannattaa hoitaa vessakäynti, sillä veneessä erillistä wc:tä ei ole. Nappasimme hotellilta Uber-kyydin, joka vei meidät turvallisesti perille. Kahvila oli tupaten täynnä porukkaa, joten jäimme seisoskelemaan ulkopuolelle vahvistuskirjeen kanssa. Hetken päästä yksi tyttö liittyi seuraamme, sillä hän oli varannut paikan samalle risteilylle.Sähkömopon kahdella renkaalla huristeleva pappa viihdytti meitä odotellessamme ja hetken päästä pirteä TDBG-huppariin varustautunut nainen tulikin tervehtimään meitä. Osa porukasta seisoi toisella puolella kahvilan edustaa, joten meidät kerättiin yhteen, varmistettiin, että kaikki ovat mukana ja lähdimme kävelemään kohti veneen lähtöpaikkaa. Kävelyä tuli arviolta muutama sata metriä ja rannassa meitä odotti pieni vene kapteenin kera.


Kun kuusi jenkkiä, kaksi brittiä ja kaksi suomalaista oli saatu lastattua veneeseen, oli aika lähteä liikenteeseen. Kapteeninamme toimi mukava mieshenkilö, joka oli alun perin kotoisin Etelä-Afrikasta ja hän oli asettunut Hollantiin tyttöystävänsä kanssa. Veneellä ei ollut tarjoilua, joten useat meistä olivat varautuneet omilla viinipulloilla, joita sai nautiskella vapaasti.Aurinko oli jo laskenut ja vene lipui tunnelmallisia kanaaleita pitkin kapteenin kertoessa mielenkiintoisia tarinoita kaupungista. Saimme tietää miksi talojen yläkerroksissa on suuret metallikoukut ja miksi talojen julkisivut on rakennettu nojaamaan eteenpäin. Kaikki suuremmat huonekalut siirretään huoneistoihin ulkokautta ja se on helpomaa, kun talon julkisivu on hieman kallellaan. Koska tilaa on vähän ja rappukäytävät ahtaita, tämä on siihen kätevin keino. Ikkunat ovat tästä syystä suuria. Autopaikat ovat kortilla ja kanavan varrella olevat talot ovat kalliita.


Kanavien reunoilla on kauniita asuntolaivoja, joiden hintahaarukka vaihtelee muutamista sadoista tuhansista euroista jopa miljoonaan. Asuntolaivamuseossa pääsee tutustumaan tarkemmin tähän asumistyyliin.

Puhuimme runsaasti myös kaupungin vapaasta huumepolitiikasta ja prostituutiosta. Ne ovat luonteva osa Amsterdamin kulttuuria ja näitä sallimalla pyritään ehkäisemään vakavampia ongelmia, kuten kovien huumeiden käyttämistä.


Upeat, lähes kesyt joutsenet seurailivat meitä välillä ja niitä näkyi useana päivänä uiskentelemassa kanaaleissa yhdessä ankkojen ja sorsien kanssa.


90 minuuttia kestävä risteily meni nopeasti hyvässä seurassa rupatellen. Kuulimme paljon mielenkiintoisia tarinoita ja näimme upeita rakennuksia veneestä käsin. Muita risteilijöitä tuli myös paljon vastaan ja saimme hyviä ideoita seuraavien päivien vierailukohteista.


Those Dam Boat Guys saa meiltä ison peukun ja vahvan suosituksen!

Huomasitko jo muut tarinat Amsterdamista?

12 kommenttia:

 1. Kivoja kuvia olet saanut iltaristeilyllä. Kävimme Hampurissa keväällä iltaristeilyllä ja yhdistelmä pimenevä ilta ja liikkuva laiva on kyllä aika haasteellinen.
  Kanavaristeilyllä Amsterdamissa olemme olleet joskus luokkaa 25 vuotta sitten ja kun kaupunki alkaa jo olla kertauslistamme kärjessä, niin ehkä myös kanavaristeily olisi kiva kerrata. Kaikkein kivointa voisi olla asua asuntolaivassa kanavan laidalla, mutta mahtaisikohan satunnainen turisti sellaisen jollain järkevällä hinnalla löytää ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! Yllätyin itsekin, että noin monta "julkaisukelpoista" kuvaa löytyi kamerasta. Tarkkuus ei ehkä paras, mutta tunnelma välittyy. Kannattaa ehdottomasti tsekata asuntolaivojen tarjonta. Löysin ihan kohtuuhintaisia (Amsterdamin mittakaavassa) vaihtoehtoja, kun etsin meille majapaikkaa.

   Poista
 2. Olen kiertänyt kanaalia Amsterdamissa päivänvalossa mutta kyllä iltavalokin kelpaisi. Hyvin olet onnistunut taltioimaan kauniita kuvia. Ollaan menossa keväällä Hollantiin mutta silloin onkin kai jo sitten niin valoisaa, ettei iltavalossa sitä pääse tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Keväällä siellä onkin upeita tulppaneeja pimeyden tilalla, ihanaa matkaa! :)

   Poista
 3. Vuosa sitten olen tuon kanavaristeilyn kokenut ja se oli kyllä niin ihana - kaikki nuo valaistut talot ja sillat, pöydässä juustoja ja viinejä. Nams! Olen menossa joulukuussa yhdeksi yöksi Amsterdamiin, saapa nähdä mitä ehdin tuossa ajassa näkemään. Veikkaan tosin että tämä iltaristeily täytyy jättää välistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli muuten mielenkiintoista huomata, että paikalliset eivät kauheasti peittele verhoilla ikkunoitaan :) Sai samalla katsauksen ainakin paikalliseen valaisinmuotiin. Kivaa tulevaa matkaa, siellä on varmasti mukava joulutunnelma silloin!

   Poista
 4. Me onnistuimme Amsterdamin vierailullamme jotenkin missaamaan koko kanavaristeilyn. Se oli kyllä tarkoitus tehdä, mutta jotenkin aika riensi niin, ettei sitten enää ollutkaan aikaa siihen. Ei siis oltu hotellissa Amstadamissa, vaan tehtiin sinne päiväreissu.

  Ihailimme niitä asuntolaivoja monessa kohtaa ja kuten Pirkko tuossa jo mainitsi, sellaisessa olisi mukava yöpyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risteilyn aikana suoritetun tirkistelyn aikana vaikuttivat ainakin oikein viihtyisiltä vaihtoehdoilta majoitukseen. Varmasti myös rauhallisia, ellei osu baareja tai ratikoita lähettyville, sillä kaupat sulkeutuvat asukkaiden toiveesta aikaisin.

   Poista
 5. Kanaaliristeily onkin vielä kokematta, vaikka muuten Amsterdam onkin tuttu. Täytyy laittaa korvan taakse muhimaan ajatus risteilystä maaliskuista reissua varten. Olen muuten myös törmännyr yllättävän usein mainintoihin TDBG:sta, joten täytyy kyllä tsekata vielä ajatuksella heidän sivut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heillä toimii selvästi somemarkkinointi paremmin kuin kilpailijoilla :) Ja ei kyllä moitittavaa löydetty!

   Poista
 6. Tämä kuulosti kyllä mukavalta konseptilta! Itse olen pari kertaa ollut kanavaristeilyllä, sellaisilla perinteisillä vesibusseilla. Oli toistaalta menopeli mikä tahansa, niin kanavaristeily on kyllä Amsterdamissa kiva. Näkee kaupunkia eri vinkkelistä ja kyseessä kun on niinkin upea kaupunki kuin on, niin erittäin suositeltava juttu kaupunkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli vähän sellainen frendiporukka-meininki, josta itse tykkäsin kovasti. Oli pakko olla hieman sosiaalinen, joka ei sinällään tuota ongelmia :)

   Poista