8.11.2017

N26 - Uudenlainen mobiilipankki ja ilmainen debit Mastercard

Tiedättekö sen tunteen, kun on löytänyt omasta mielestään jotain tosi kivaa ja hyödyllistä, mutta silti sen tiedon jakaminen eteenpäin arveluttaa hieman? Tätä kirjoittaessa on juuri sellainen tunne. Ehkä eniten siksi, että raha- ja pankkiasiat ovat jokaiselle hyvin henkilökohtaisia ja niihin liittyviä ohjeita jakavat varmasti parhaiten alan ammattilaiset, jollainen en itse ole. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö vaan perustuu omiin kokemuksiimme.

Kokeilemme mielellämme uusia sovelluksia ja innostumme mielenkiintoisista startupeista. Kun rahoitusalalla työskentelevä tuttavamme kertoi saksalaisesta N26-pankista, jossa yksi kovimmista kriteereistä oli kuukausimaksuton debit Mastercard, jolla voit suorittaa maksuja ulkomailla ilman lisäkuluja, mielenkiintomme heräsi välittömästi.


Meillä on Visa ahkerassa käytössä ja hoidamme lähes kaiken matkailuun liittyvän asioinnin lentojen ja hotellien varauksesta lähtien sen kautta. Reissussa on aina ollut myös käteistä mukana enemmän tai vähemmän kohdemaasta riippuen. Kortteja on kuitenkin ollut vain yhdet molemmilla, sillä kahdelle maksulliselle luottokortille ei ole ollut matkojen ulkopuolella tarvetta.

N26 kuulosti kuitenkin melkein liian hyvältä ollakseen totta. Kuukausimaksuton kortti, debit-maksuominaisuuksilla, lähimaksumahdollisuudella, ilmaisilla ulkomaanmaksuilla 19 eri valuutalla, reaaliaikaiset tilisiirrot sekä mobiiliapplikaatio, jolla voit hallinnoida korttia. Ainoastaan automaattinostoista veloitetaan 1,7 % noston suuruudesta, mikäli nostettava valuutta ei ole euro.

Miten homma toimii käytännössä?

N26 mainoslause kertoo, että saat pankkitilin auki vain kahdeksassa minuutissa. Nettisivujen simppeli rekisteröintilomake on nopea täyttää ja sen kautta tulevat ohjeet mobiiliapplikaation lataamiseen. Rekisteröinnin viimeinen vaihe on soittaa mobiiliapplikaation kautta tunnistautumispalveluita tarjoavan IDnow:n asiakaspalveluun. Minulle vastattiin heti, Ilkka joutui jonottelemaan 10–20 minuuttia.

Kun videopuhelu käynnistyi, kuvassa näkyi selkeää englantia puhuva asiakaspalvelija. Hän otti kuvan minusta ja varmisti vielä puhelimitse nimen, sähköpostiosoitteen, syntymäajan sekä passin numeron. Videohaastattelun jännittävin kohta oli se, kun asiakaspalvelija käänsi kameran ja pyysi pitämään passia tietyssä asennossa, että hän saa kuvattua sen. Kuumottavinta oli se, että passi skannataan läpikotaisin turvahologrammeja myöten

Kortin käyttöönotto

Noin viikon kuluttua rekisteröinnistä posti toi huomaamattoman kirjekuoren, josta löytyi tyylikäs läpikuultava kortti. Kortin aktivointi onnistui helposti mobiiliapplikaation kautta, jonne syötettiin kortin numero ja valittiin PIN-koodi. Applikaatiossa näkyi myös tilinumero, jonka kautta kortille voidaan siirtää rahaa joko N26 käyttäjien välillä tai verkkopankin kautta. PIN-koodin aktivointi edellytti käyntiä pankkiautomaatilla kerran, joten kävin suorittamassa sen ja testasin samalla rahan nostamista, jota olin aiemmin siirtänyt tilille verkkopankin kautta. Tämä johtuu siitä, että Suomessa kauppojen maksupäätteet eivät ota verkkoyhteyttä pankkiin tarkistaakseen PIN-koodia, vaan maksupääte tarkistaa että annettu PIN on sama, joka on talletettu kortille. Sensijaan pankkiautomaatit ottavat aina yhteyden pankkiin ja jos PIN täsmää, se talletetaan kortille. Tästä syystä automaatilla on käytävä "päivittämässä" kortti kun on vaihtanut PIN-koodinsa applikaatiossa. Kaikki pelasi täysin ongelmitta. Sain reaaliajassa notifikaatioita tapahtumista ja kävin myös kaupassa tekemässä ostoksia lähimaksulla, joka sekin sujui täysin normaaliin tapaan.


Eniten tässä mietitytti omien henkilötietojen ja passin tietojen antaminen ulkomaille, mutta kuinkakohan monta kertaa passini on valokopioitu lukemattomissa hotelleissa, joissa olen vieraillut? Ja miten tietoturvallisesti näitä printtejä on säilytetty? Kuinka monessa applikaatiossa Visa-korttini numerot ovat ja miten niiden tietoturva on suojattu? EU:n tietosuojauudistus asettaa myös rekistereiden pitäjille ja palveluntarjoajille entistä tiukempia vastuita henkilötietojen käsittelyyn.

Tällä uudella kortilla voin itse määritellä, kuinka paljon siirrän sinne rahaa, missä se toimii ja jos kortti varastetaan, voin sulkea sen applikaatiolla välittömästi.


Kortista löytyy maksullinen versio, josta löytyy enemmän ominaisuuksia. Nettisivuilta löytyy hyvin lisätietoa.

Mitä hyödyn tämä kertomisesta?

Mielestäni tämä on täydellinen ratkaisu rinnakkaiskorttia harkitsevalle. Voit rauhassa pohtia, onko prosessi sellainen, jonka uskallat läpikäydä ja luovuttaa tietosi ulkomaalaiselle mobiilipankille. Mielelläni kuulen myös, jos kortin tai pankin kanssa on ollut ongelmia.

Ilkka otti meistä kortin ensimmäisenä käyttöön ja sai minut kutsuessaan 15 euroa rahaa tililleen. Jos haluat kutsun kauttamme, jätä meille sähköpostiosoitteesi tai laita viestiä netammelat(ät)gmail.com.


Olen käyttänyt korttiani nyt jo reilun kuukauden verran niin ulkomailla kuin Suomessakin. Nostanut automaatista rahaa Amsterdamissa ja maksanut ostoksia useissa eri paikoissa. Mitään ongelmia kortin kanssa ei ole ollut. Lähimaksuominaisuus on toiminut myös hienosti. Maksutapahtumat näkyvät applikaatiossa selvästi ja reaaliajassa. Applikaatio toimii sormenjälkitunnistuksella, joka täytyy uusia kerran kuukaudessa. Vaihtoehtoisesti voit kirjautua sisään aina salasanalla.

Apple Pay

Apple Pay rantautui vastikään Suomeen. Valitettavasti siihen saa liitettyä toistaiseksi ainoastaan Nordean ja ST1:n MasterCardin. N26:n tiedotteiden ja uutisten seuraajana huomasimme, että samoihin aikoihin N26 hyväksyttiin Ranskassa Apple Payn maksukortiksi. Tämä innosti tonkimaan asiaa lisää, ja kyllä! Huhuja on ilmassa, että lähitulevaisuudessa N26:sta tulisi myös Suomessa yksi Apple Payn hyväksymä kortti. Kombo kuulostaa muikealta!

EDIT:

15.11. Julkaistiin tiedote, jossa kerrottiin, että N26 toimii nyt Suomessa Apple Pay -maksukorttina. Tätä oli heti pakko testata ja toimihan se!

16.11. N26 julkaisi Black-kortin Suomessa, lisätietoa löytyy heidän nettisivuiltaan.

Lue myös: 


9 kommenttia:

 1. Kiintoisaa! Oliko passin voimassaoloajasta ohjeita tai pitääkö uusi passin numero ilmoittaa, kun vaihtuu? Mun pitää kohta uusia omani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siitä ollut mitään mainintaa missään. Käsitykseni on se, että passia tarvitaan vain henkilön tunnistamiseen, ja kun se on tehty, ei näitä tietoja sen kummemmin enää tarvita.
   Pankeilla on aika tiukat velvollisuudet tunnistaa asiakkaansa rahanpesun ym. rikollisuuden kitkemiseksi.

   Poista
 2. Mun on nyt pakko saoa että en tajua, missä tässä on se hyöty? Mulle on tyrkytetty vaikka minkälaisia kortteja, mutta mitkään eivät ole vielä pystyneet selkeästi olemaan toisiaan parempia.

  OK, 15€ jos avaa suosituksesta tilin, niin se on voittoa, mutta siis mitä muuta?

  Miten tämä eroaa esim. ihan normi Nordean MC-kortista? Se on ainakin mulle ilmainen. Ja sisältää kyllä nuo samat lähimaksu ym. ominaisuudet.

  ”Ilmaisilla ulkomaanmaksuilla 19 eri valuutalla,”Mitä tämä lause oikein edes tarkoittaa? Euroalueen ulkopuolella automaattinostojen maksut kasvavat, joten tällöin kannattaa maksaa luottokortilla. Euroalueen ulkopuolella sääntö on yleensä, että ostokset maksetaan paikallisessa valuutassa, sillä muuntokurssi tulee siten edullisimmaksi. Jos maksat muissa valuutoissa kuin euroissa, tiliäsi veloitetaan euroissa voimassa olevan valuuttakurssin mukaan. Miten tämä menee tämän kortin kohdalla?

  "Ainoastaan automaattinostoista veloitetaan 1,7 % noston suuruudesta, mikäli nostettava valuutta ei ole euro.” Automaattinosto on yleensä valuutanvaihtopistettä halvempi tapa käteisen hankkimiseen, sillä korttiyhtiöiden tukkukurssit ovat liki poikkeuksetta edullisemmat kuin valuutanvaihtopisteiden setelikurssit. Onko tuo veloitus kiinteä?



  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä kysymyksiä. Kiitos.
   Olet varmaan Nordean avainasiakas? Hinnaston mukaan kanta-asiakkaalle MasterCardin hinta on 39€ ja normaalihinta 52€ vuodessa. OP:lla 50€/vuodessa. Alennettuun hintaan tai "ilmaiseksi" voi kortin saada yleensä, jos palkka tulee ko. pankkiin. Yleensä tällaisia pankkeja voi olla vain yksi kerrallaan. Lisäksi pankit yleensä rokottavat muutaman euron kuussa tililtä per asiakkuus, jos kyseessä ei ole avainasiakkuus tai vastaava. Itselleni nimenomaan tärkeää oli se, että on vaihtoehtoisia tapoja maksaa, jos kortti ei toimikaan. Silloin on kätevää kun kakkoskorttina on erilainen ja eri pankin kortti. Näin kävi viimeksi elokuussa Puolassa.

   Nuo "ilmaiset ulkomaanmaksut" tarkoittavat sitä, että vaihtokurssin päälle ei peritä erillistä vaihtopalkkiota.
   Lainaus Nordean sivulta https://www.nordea.fi/henkiloasiakkaat/paivittaiset-raha-asiat/kortit/valuuttakurssit-korttitapahtumille.html :
   "Tehdessäsi oston tai käteisnoston muussa valuutassa kuin euroissa, tapahtuman valuuttakurssina käytetään kortista riippuen joko MasterCard Europe- tai Visa International -järjestelmässä käytettävää kyseisen valuutan ns. tukkukurssia, johon lisätään valuuttalisä (korkeintaan 1,95 % tapahtuman määrästä)."

   Valuuttamääräisistä automaattinostoista esimerkiksi Nordean hinnaston mukaan peritään 2€ + 3% korvaus. Vastaava vaihtopalkkio on yleiseisti käytössä muillakin pankeilla. N26 veloittaa kiinteän 1,7% viidestä ensimmäisestä automaattinostosta kuussa. Sen jälkeen peritään lisäksi 2€ kertamaksu, mutta ainakin mulle 5 kertaa kuussa automaatilla on enemmän kuin tarpeeksi. Ja sen jälkeenkin edelleen halvempi kuin esim Nordealla.

   Noh, eihän kakkoskortille varmasti kaikilla ole tarvetta, eikä N26 palvele kaikkia. Mulle tämä on kyllä ollut kiva löytö, koska sen omistaminen ei maksa mitään ja käyttäminenkin on edullista.

   Poista
  2. Ilmeisesti olen sitten joku avainasiakas. Välillä kyllä tuntuu, että lähinnä hölmöasiakas, kun tiliään Nordeassa pitää :D

   Me laskettiin juuri Tepon kanssa, että kummallakin on Nordea MC, sitten on Dinersit, ja vielä Amex. Se mikä puuttuu on VISA. Sille olisi joskus kyllä käyttöä. MC ei ole toimintavarma kaikkialla. Yleensä se mikä on aina pelastanut sitten lopulta, kun kaikki muut kortit on ollut no-no tai ei muuten vain toimi, on Amex. Siitä ei oikein voi luopua, vaikka vuosimaksu onkin kallis.

   Poista
  3. Kaikilla pankeilla taitaa olla joku oma vastaava asiakkuusohjelma, jonka piiriin pääsee kun palkka maksetaan ko. pankin tilille ja on tarpeeksi säästöjä/lainaa. Yleensä niillä saa verkkopankkitunnukset ja luottokortin perusmaksun joko ilmaiseksi tai kuitattua jonkinlaisten bonusten muodossa.
   N26 ei tämmöistä edellytä, mutta toisaalta ei myöskään maksa korkoa rahoille. Tuo on siis ihan kulutuskortiksi sopiva. Sen saa puhelimen applikaatiolla myös väliaikaisesti suljettua kokonaan, tai vaikkapa estettyä ulkomaanmaksut. Liitin omani myös Apple Payhyn ja toimii oivallisesti. Lakkaan kohta kantamasta mitään kortteja mukanani tätä menoa, ainakin kotosuomessa! :-D

   Poista
 3. Kaskas :-)
  N26 is now live with Apple Pay in Finland! We’re excited because now you have access to one of the easiest and securest ways to pay in the world. And it works directly with your N26 Mastercard.

  VastaaPoista
 4. Hei! Kun tuolla tilillä on ihan IBANit ja kaikki, niin pystyykö sieltä maksamaan laskuja, vai onko ne rahansiirrot vain kavereille ja omalle tilille vaiko pelkästään toiselle kortille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuolla arvelisin voivan maksaa vaikka sähkölaskun. Tilisiirron voi tehdä mille tahansa IBAN-tilille.
   N26 ei maksa korkoa ja muutenkin palveluvaihtoehdot ovat ainakin toistaiseksi hieman rajoittuneet verrattuna kivijalkapankkeihin, joten en ainakaan itse vaihtaisi ihan täysin pelkästään N26-käyttäjäksi.
   Minulla tämä on käytössä lähinnä Apple Pay maksukorttina ja täyttelen sinne rahaa sitä mukaa kun tili alkaa tyhjentyä. Laskut maksan ihan suomalaisesta pankista. Reissuun lähtiessä on tuntunut turvalliselta idealta varmistaa että on parin eri pankin tilillä käyttörahaa hajautettuna.

   Poista