VAROITUS: Blogin sisältö ja kuvat saattavat aiheuttaa yllättävää janon tunnetta ja huurteisen oluen tarvetta. Voit jatkaa lukemista omalla vastuulla. Jos olet yli 18-vuotias, sano ääneen kyllä. Hyvä, voit jatkaa.

No ihan ensimmäiseksi ei missään tapauksessa voi jättää mainitsematta panimojuottolaa nimeltä U Fleků. Oivallista pikimustaa olutta ja tietenkin Becherovkaa. Tämä paikka on kyllä turistirysä ja siksi hieman tyyris. U Fleků on perustettu vuonna 1499 ja sen väitetään olevan Prahan vanhin panimo ja vähän niinkuin must-see, jos on kaljaan menevää sorttia. Panimon olutta ei saa mistään muualta.

Prahan vanhin panimoTsekkiläistä pubitunnelmaaU Flekůn sisäpiha

En tiedä tsekkiläisestä pienpanimokulttuurista juurikaan, mutta täältä Suomestakin tuttuja tsekkioluita Pilsner Urquellia, Velkopopovickyä ja tietenkin Prahan omaa, paikallisten kelvottomaksi arvioimaa, Staro Pramenia saa varsin sopuisaan hintaan aivan kaikkialta. Yleensä joka ravintolalla on se joku oma olut noista kolmesta, ja jos ei lempijuomaa saa juuri siitä paikasta, niin naapurista sitten. Jos jollakulla on enemmän tietoa tsekkiläisestä pienpanimotoiminnasta ja -tuotteista, antakaapa mielellään vinkkejä. Olen taatusti menossa uudelleen ennen pitkää!

Jos kaljaa ei voi jäädä juomaan kotiin, niin juuri Praha on ehkä ihan ykköspaikka mennä tätä makunystyröitä hemmottelevaa asiaa toteuttamaan. Voittaa mahdollisesti sen kodinkin! Olut on hyvää ja se on halpaa. Paitsi pahimmilla turistialueilla, eli vanhan kaupungin keskustan ja Kaarlen sillan liepeillä.

Hyvää oluttaBirell

Oho! Vaimo on löytänyt kuvan, jossa olen selvästi nauttinut puoli tuoppia alkoholitonta olutta! On mahtanut käydä itse sen myös minulle valikoimassa! Noh, tällaistakin on Tsekissä saatavilla kattava valikoima, ja pesevät Suomessa myytävät sukulaisensa mennen tullen. Muistelen Tsekissä olleen ainakin kultaisella 80-luvulla tapana että tätä versiota joivat lapset. Ehkä hanavesi ei ollut hyvä vaihtoehto.

Neuvoa antavat

Jos liikkuu ilman tiettyä päämäärää, suosittelen menemään rohkeasti neuvoa antavalle heti esimmäiseen, ja vaihtamaan sitten ahkerasti paikkaa. Prahassa ei pääse jano yllättämään. Staropramenista prahalaiset eivät tykkää, koska se on prahalainen panimo ja irvileuat väittävät, että se tehdään saastaisesta Vltavan vedestä. Ei se nyt niin kummallista ole, jos nyt ei kovin erityistäkään.

Master-merkkinen tsekkiläinen tumma olutOluen nauttiminen tulee aloittaa tarkastelemalla sen ulkoisia ominaisuuksia, väriä, tuoksua ja vaahtoaKun olut on todettu haluttavaksi, on aika tarttua lasiin varmoin ottein. Läikkynyt olut on hukkaan mennyttä olutta!Oluen nauttimisen kohokohta on, kun saa siemaista suuhunsa tätä makoisaa juomaa! Kippis!

Pilsner Urquell on oma suosikkini, ja tietysti Tsekistä saa myös aitoa ja alkuperäistä Budweiseriä, jonka nimen ja brändin amerikkalaiset viekkaudella ja vääryydellä anastivat itselleen. Tsekkiläinen Budweiser ei maistu pissalta. Suosittelen sitäkin. (Ainiin, koska Budweiser on rekisteröity tuotemerkki, niin tuon aidon ja alkuperäisen Budweiserin nimi on nykyään oikeasti Budějovický Budvar).

Tiesitkö muuten, että pilsneri eli vaalea lager saa nimensä Plzeňin kaupungilta, jossa sen valmistus on aloitettu 1842. Siis alle sadan kilometrin päässä Prahasta.

eli aito ja alkuperäinen Budweiser-olut

Kippis! Na zdravi!

Tsekkaa myös muut juttumme Tsekeistä!