11.3.2018

Manhattan 360-kameran läpi

*Toteutettu yhteistyössä Samsungin kanssa.

New York Cityn pilvenpiirtäjiä

360-kuvien suosio on kasvanut pikkuhiljaa viime vuosina ja ainakin Facebookissa niihin törmää aika ajoin. Alkuun kuvia otettiin kännykällä pyörimällä hassunnäköisesti ympäriinsä samalla taltioiden kaikki mahdolliset suunnat ympäristöstä. Sen jälkeen kuvat sai yhdistettyä Google Street Viewin avulla. Kuvat olivat siinä hetkessä ”ihan hienoja”, mutta niistä näkyi selvästi saumoja ja että ne ovat yhdistelty useammista kuvista.

New York City, Battery Park


Samsung toi markkinoille keväällä 2016 ensimmäisen pallonmuotoisen 360-kameran S7-puhelimen lanseerauksen yhteydessä.

Vähä-Beltin silta

Me pääsimme testaamaan tätä ensimmäistä, kolmijalkaista pallonmuotoista kameraa keväällä 2017 muutamalla reissullamme. Ero kuvissa oli huikea! Kameralle ei silloin luvattu yhteensopivuutta iPhonen kanssa, mutta Ilkalla meni vain muutama minuutti keksiä miten tämä pieni este saadaan kierrettyä. Otimme paljon kuvia, joita julkaisimme Google Street Viewin kautta ja ne löytyvät myös Google Mapsista. Kuville kertyi pikkuhiljaa katsojia ja nyt niitä on nähnyt jo yli puoli miljoonaa silmäparia!

Roosevelt Island

Saimme ennen New Yorkin reissua Samsungin Antilta mukaan ihan uuden kameran. Kiinteällä "jalalla" varustettu Gear 360 (2017) -kamera oli malliltaan SM-R210 ja nyt myös iPhone-käyttäjille oli saatavilla Gear 360-sovellus, jonka avulla kameraa oli helppo hallita. Erityiseksi kameran tekevät sen hyvän valovoiman (F2.2) omaavat kaksi 180° kalansilmälinssiä.

Times Squaren mainostaulut


Pienen perehtymisen jälkeen kuvien ottaminen onnistui niin 360-kameralla suoraan, kuin Gear 360 -ohjelmankin kautta. Kuvia oli myös mahdollista siirtää suoraan Facebookiin sekä Google Street Viewiin, jonka kautta niiden julkaisu haluttuun sijaintiin Google Mapsissa oli mahdollista.

Samsung Gear 360 -kamera työssään

Kamera on kymmenen senttiä korkea ja painaa 130 grammaa. Muotonsa ansiosta se pysyy hyvin pystyssä tasaisella alustalla ja kokonsa puolesta mahtuu hyvin taskuun. Kamera on mahdollista kiinnittää pohjastaan myös jalustaan tai selfie-tikkuun.


Samsung Gear 360 ja ikoniset pilvenpiirtäjät

Meidän kuvaussessiot sujuivat Manhattanilla niin, että käytimme joko kameran ajastinta tai etälaukaisua puhelimen Gear 360 -sovelluksen avulla. Kamera asetettiin haluttuun kohtaan ja jos mahdollista, niin luikittiin itse piiloon. Tämä herätti aika paljon hilpeyttä kanssaihmisissä, kun niitä sattui olemaan lähistöllä. 

Kuvaussessiot Samsung Gear 360 -kameralla

Monet kyselivät New Yorkissa, että mikä ihmeen laite tuo on, ja olivat todella kiinnostuneita saadessaan kuulla lisää. Empire State Buldingin vartijan mielestä kamera olisi täydellinen valvontatehtäviin ja One World Trade Centerissä vierailleet poliisitkin seurasivat kuvaussessioitamme kiinnostuneina. How I Met Your Mother -sarjan kuvauspaikkana toimineen Pub McGee'sin tarjoilija innostui kamerasta kovasti ja ihaili sieltä ottamiamme kuvia. Roosevelt Islandin vierailulla eräs herra innostui kyselemään kamerasta ja kävi ilmi, että hänellä oli suomalaiset vanhemmat, ja vaikka hän oli syntynyt Amerikassa, puhui hän erittäin hyvää suomea. Kamera yhdisti meidät juttelemaan mukavia ihmisten kanssa!


Manhattanin eteläkärki auringonlaskun aikaan


New Yorkin yöelämää


Itse innostuin Gear 360 -sovelluksen tarjoamista mahdollisuuksista muokata kuvia pallonmuotoisiksi ja valita niihin ihan uudenlaisia kuvakulmia. Innostuimme myös ottamaan kaverikuvia Ilkan kanssa laittamalla kameran väliimme selfie-tikun nokkaan.

66 Perry Street

Näkymä Gear 360 -sovelluksesta
Gear 360 -sovelluksen kautta kuvia voi esikatsella ja tallentaa eri näkymissä

Kameran saat ostettua esimerkiksi Elisa Shopitista varsin kohtuulliseen 249 euron hintaan.

Näkymää Central Parkista

HRC NY

6 kommenttia:

 1. Kyllä on hienoa kun tekniikka pelaa! Ja kun uusissa laitteissa alkaa hintakin olemaan sellainen, että niitä raskii ostaa. Upeita kuvia. Minulla on kamerassa laajakulmakuvajuttu mutta lakkasi toimimasta. Pitäisi kai käydä kamerakaupassa, kun on ihan uusikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Me ollaan innoissamme kaikista uusista leluista. Huomattiin, että moni kuvaili GoProlla New Yorkissa, ehkä muutaman vuoden päästä heilläkin on 360-kamerat. Varmasti kaikkea muutakin uutta on kehitteillä selfie-tikkujen jatkeeksi. Toivottavasti saat kamerasi kuntoon :)

   Poista
 2. No tuota. Kuvanlaadun kanssa vielä hieman askartelemista. Eli ei se valovoima mitenkään riitä. Pitäisi varmaan olla jotkut VR-lasit, sillä läppärin näytöllä nuo ei kyllä toimi. Mutta joo… Tulevaisuutta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. VR-laseilla näistä tosiaan saa paremmin ilon irti ja kännykän näytöllä pyöritellessä myös. Vielä on tosiaan matkaa parempaan kuvanlaatuun, mutta kehitys menee näiden osalta eteenpäin onneksi hurjaa vauhtia kun miettii miten hyviä kuvia puhelimillakin jo saa.

   Poista
 3. Kokeillaas uudelleen kun mobiilisti kommentti vaan hävisi jonnekin...

  Joo oli nää on ihan kivoja leluja ja hyödyllisiäkin just esim. Googlen Streetview -materiaalin tuottamiseen. Helpottaa hommaa kun kaikki tapahtuu yhdellä napin painalluksella eikä tarvii kiemurrella. Hyvällä valolla tulee ihan kohtuu kuviakin.

  Mua itseäni kiinnostaa enempi 360-video ja sen tuomat mahdollisuudet. Ne laitteet on vaan toistaiseksi olleet liian kalliita, kuva surkean laatuista tai sitten vaatinut häkkyrän ja 4-16 GoPro -kameraa synkronoituna. Nyt GoProlta on tullut toi Fusion, joka näyttäis jo aika lupaavalta. Pitää yrittää päästä testaamaan jossakin vaiheessa.

  Näistä kaikista saa hyödyn tosiaan irti vasta VR -laseilla tai kypärällä. Hiirellä tai kännykän ruudulla sormea liikuttamalla ei oikein pääse siihen tunnelmaan. VR ja se vielä stereoskooppisena (3D) ni sit ollaan jo lähempänä oikeeta virtuaalimatkailua, jossa vuoristossakin saisi oikeasti sen fiiliksen, että on ylhäällä (ja alas on matkaa :) )

  Hitaasti nää menee eteenpäin, koska 2000 -luvun alussa jo tilasin Jenkeistä tietokonekäyttöön stereolasit. Hienosti toimivat putkinäytöllä (LCD:ssä ei riittänyt virkistystaajuus) ja vuoren rinteeltä kun katsoi alas, otti oikeasti vatsan pohjasta. Stereoskooppisuus on vanha tekniikka (keksitty 1838) mut ei näyttänyt edes 3D telkkarit lyövän itseään läpi. Tekniikka kun vielä kehittyy ja tuotteista hiotaan käyttäjille helppoja niin päästään siihen virtuaalimatkailuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekniikka kehittyy ja varmaan pian nähdään jo ihan mukavaakin kuvanlaatua ja käytettävyyttä. Nyt on AR ja VR -hommelit aika kovassa nosteessa ja laitteet alkavat tosiaan olla jo selkeästi kipurajan alla ainakin pahimmin hurahtaneille viiripäille. ;)
   Otettiin me tuolla kameralla videotakin kun käveltiin Roosevelt islandin rantakatua. Pitääpä katsoa kehtaako sen laittaa johonkin näytille ja minne. Erityisesti videon kanssa VR-lasit ovat aika välttämättömät. Still-kuvaa pystyy ihan rauhassa pyöritellä ruudullakin, vaikkei se ihan optimaalinen tapa olekaan. Jännä nähdä millaisia ratkaisuja näihin keksitään!

   Poista