7.4.2018

New Yorkin kolme suosituinta pilvenpiirtäjää

Empire State Building ja Manhattanin valoja

Yhdysvaltojen viiden korkeimman rakennuksen joukosta kolme löytyy New Yorkista ja kahteen niistä; One World Trade Centeriin ja Empire State Buildingiin myös yleisöllä on mahdollisuus päästä tutustumaan. Kolmas rakennuksista 432 Park Avenue on asuintalo, jolla ei ole erillistä nimeä. Siihen rakennukseen tutustuminen on mahdollista, jos oma tai tuttavasi lompakko on riittävän muhkea, sillä asuntojen hinnat hipovat rakennuksen tavoin pilviä. Listan ulkopuolelle jäävästä Top of the Rockista löytyy myös oivalliset puitteet Manhattanin maisemien ihailuun.

Manhattan auringonlaskun aikaan
432 Park Avenue kuvassa keskellä

One World Trade Center


Vuonna 2014 valmistunut 541 metriä korkea One World Center pitää tällä hetkellä ykkössijaa Yhdysvaltojen korkeimpana rakennuksena. Se sijaitsee Manhattanin eteläkärjessä Fulton Streetillä, aivan World Trade Centerin kaksoistornien muistomerkkien vieressä.

Vanhaa ja uutta

Näkymiä One World Trade Centeristä

Me tutustuimme tähän upeaan rakennukseen ensimmäistä kertaa vuoden 2018 New Yorkin reissulla. Kuten kaikkiin pilvenpiirtäjiin, myös tänne kuljettiin turvatarkastuksen läpi ja yleisölle esiteltiin pilvenpiirtäjän rakennusvaiheita ennen hissiin siirtymistä. Hissin videoseinillä pyöri aiheeseen liittyvä animaatio ja ylätasanteella vierailijat ohjattiin ensin New York -aiheisen videon äärelle.

Skypod Pass
Lisää kuvateksti

One World Trade Centerin alakerta

Näköalatasanteella oli reilusti tilaa ja yläkerrasta löytyi myös ravintola. Me keskityimme maisemien ihailuun ja ne olivat kerrassaan upeat pilvisestä päivästä huolimatta. Aurinko ei suostunut näyttäytymään, joten päätimme venyttää vierailuamme pimeän tuloon saakka, jotta näemme myös sen puolen Manhattanista samalla. Juomakojusta sai onneksi melko tyyristä olutta ja kuohujuomaa pahimpaan janoon.

Manhattan pilvisellä säällä

Manhattanin upeat sillat One World Trade Centeristä kuvattuna

Statue of Liberty
Plussat: Huikeat maisemat, paljon tilaa kierellä ja viettää aikaa
Miinukset: Ei ulospääsyä, paikoin hyvin meluisa, kalliit oheispalvelut, valokuvaus onnistuu vain lasin takaa

Empire State Building


Maailman kuuluisin, vuonna 1931 valmistunut 381 metriä korkea Empire State Building on ehdottomasti suosikkimme. Tämä upea rakennus vilahtelee useissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Me vierailimme täällä vuonna 2016 päiväsaikaan ja uusimme käyntimme vuonna 2018, jolloin valitsimme ajaksi myöhäisen illan.

Manhattanin eteläpuoli

Tänään sinikeltainenEnsimmäisellä kerralla tunsin kunnolla rakennuksen heiluvan, se oli kieltämättä aika vekkuli tunne. Korkeanpaikankammosta kärsivälle Ilkalle vakuuttelin pokerinaamalla, ettei mitään heilumiseen viittaavaa tapahtunut. Kävimme rakennuksessa aamupäivällä ja samoin oli suunnitellut moni muukin. Valokuvia sai kuitenkin hyvin otettua ja ilma oli mitä kaunein, vaikkakin hurjan kylmä ja tuulinen, kuten tammikuussa toki voi odottaakin.

37 dollaria per aikuinen

Times Square Empire State Buildingista kuvattuna

Toisella kerralla menimme vierailulle klo 23 aikaan illalla. Saimme kävellä suoraan lippuluukulle muutaman muun ihmisen kanssa. Myös täällä on mahdollista kierrellä läpi näyttely rakennusvaiheista ennen hissiaulaa. Me olisimme halunneet käydä tällä kertaa myös 102 kerroksessa, mutta se oli suljettu remontin vuoksi. Ylätasanteen vartija kiinnostui kovasti 360-kamerastamme ja innostui juttelemaan pitkät tovit omasta työstään. Hän kertoi myös, että tornin valaistuksen takana on tarkkaan harkittuja teemoja, jotka löytyvät rakennuksen nettisivuilta.

Maisemat kattoterassilta

Empire State Building iltavalaistuksessa

Ilta ennen pommisyklonia

Sateenkaaren väreissä

Plussat: Klassikko, ehdoton suosikki! Mahdollisuus olla ulkotiloissa, hiljaista aikaisin aamulla ja myöhään yöllä, korkeat kaiteet, mutta valokuvaus niiden välistä mahdollista
Miinukset: Suosittu myös muiden mielestä, eli ruuhkainen, talvella erittäin kylmä, sisätiloja ei ole rakennettu oleskelua varten eikä siellä (86. kerroksessa) ole palveluita

Top of The Rock


Kolmas yleisölle avoin näköalatasanne löytyy Rockefeller Centerin vierestä. Vaikka se on matalin rakennus näistä kolmesta, se täyttää helposti myös pilvenpiirtäjän kriteerit 260 metrin korkeudellaan. Vierailimme täällä vuonna 2016 pimeällä, jolloin saimme nauttia Manhattanin valomerestä sekä Empire State Buildingin upeasta iltavalaistuksesta. Cental Park näkyy täältä myös hyvin, mutta pimeällä puistosta ei erota sen ääriviivoja kummempaa.

Central Park ja öinen Manhattan

Luistelurata

Näköalatasanne on kahdessa kerroksessa, joista alemmassa on korkeat lasiseinät joiden väleissä on kameran objektiivin levyisiä aukkoja. Ylemmässä kerroksessa kaiteet ovat vain noin metrin korkeudella, joten kuvausmahdollisuudet ovat täältä erittäin hyvät. Kameran saa hyvin tuettua kaiteen päälle, joten myös pimeällä kuvaus onnistuu hyvin.

Manhattanin eteläpuoli

Plussat: Valokuvaus helppoa, ylhäällä esteettömät näkymät eri suuntiin
Miinukset: matalin näistä kolmesta 

Lippujen hinnat näihin kaikkiin pilvenpiirtäjiin lähtevät 30 eurosta ylöspäin. Meidän vierailujen aikana pilvenpiirtäjissä vietettyä aikaa ei rajoitettu, joten kuvaamiseen ja tutustumiseen on hyvin aikaa. Jokainen näistä on myös auki aamusta iltaan (tarkat aukioloajat kannattaa tarkistaa ko. paikan nettisivuilta), joten sopiva vierailuaika löytyy varmasti.

Kohteet ovat erittäin suosittuja, joten varaudu jonottamaan. Jos vierailet pilvenpiirtäjissä talvella, varaa mukaan lämpimiä vaatteita, niin saat enemmän irti maisemista tai mene suosiolla mukavasti sisätiloihin One World Trade Centeriin. Tarkista myös auringon nousu- ja laskuajat, koska ne ovat varmasti upeita selkeällä säällä ja et varmasti ole ainoa pilvenpiirtäjissä siihen aikaan. Näet kätevästi samalla maisemat valoisalla sekä pimeällä.

2 kommenttia:

 1. Minäkin olen päässyt kokeilemaan noita kaikkia kolmea. One World Observatoryssa kävin viime viikolla ja samalla matkalla verestin muistoja Top of the Rockin suhteen. Empire State Buildingissa olen käynyt aiemmin.

  Minulle Empire State Building oli se ikävin kokemus. Yritimme jaksaa hengailla alkuillasta pimeäntuloon asti tornissa, mikä oli kaikkea muuta kuin miellyttävää. Missään ei saanut istua ja vartijoilla oli ihan natsimeininki. Pari kikkailijaa lähetettiin tylysti hissillä alas. Maisemien puolesta Empire State Buildingin ainoa iso juttu oli se, että Chrysler Building näkyi hyvin.

  Minulle suurimman vaikutuksen näistä paikoista teki Top of the Rock, jossa nyt siis kävin uudestaan. Minusta tuo Empire State Building on niin upea rakennus, että katselen sitä mielelläni. Top of the Rock on tähän hommaan ihan paras paikka. Hyvin harvoin se kaupungin ikonisin korkea rakennus on minulle se paras näköalapaikka, koska sieltä ei voi katsella sitä rakennusta itseään. One World Observatory on kiva vähän erilaisen näkökulman vuoksi, mutta ei siitä ihan suosikkia tullut. Tosin hyytävän kylmällä säällä tuo maisemien lasin läpi katselukin oli oikein kivaa. Ja se hissin videoseinä oli hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, että Top of the Rockista näkyy parhaiten sekä Empire State Building, että myös Chrysler building. Ehkä kaupungin kaksi kauneinta rakennusta. Lisäksi Empire State Buildingin fasiliteetit ovat kyllä hyvin vaatimattomat, mahtaako ylhäällä olla edes vessaa! :-D

   Meillä kuitenkin mittarissa painaa myös aika paljon jonkinlainen wow faktori, jota ei oikein aina pysty selittää mistä se milloinkin tulee. Korkeuskammoiselle Ilkalle näistä kolmesta rakennuksesta nimenomaan Empire State Building on ylivoimaisesti säväyttävin.

   Poista