26.7.2018

New York - Roosevelt Island

Roosevelt Island on yksi New Yorkin mielenkiintoisista nähtävyyksistä, mutta se ei mahtunut meidän ensimmäisen (2016 vuoden) reissumme kohteisiin. Toisella kertaa huolehdimme siitä, että tämä jännittävän gondolihissimatkan päässä oleva saari tulee nähdyksi. Korkeanpaikankammoista Ilkkaa matka hieman jännitti, mutta hissimatkasta selvittiin lopulta kuivin housuin.

Ed Koch Queensboro Bridge

Riippuva raitiovaunu

Hissirata on osa metroverkostoa, joten jos olet ostanut metrokortin, se käy myös täällä. Asema löytyy nimellä Roosevelt Island Tramway 2nd Avenuen ja East 60th Streetin kulmauksesta. Saari on avoinna yleisölle aamukuudesta iltakymmeneen. Saarella on jonkun verran palveluita (kahvila & wc). Me keskityimme niiden sijasta kiertelemään saarta ja nauttimaan hiljaisuudesta, koska siellä oli todella rauhallista käyntihetkellämme.

Queensboro Bridge, taustalla Manhattan

Gondolireitti kulkee yli satavuotiaan upean, koristeellisen Ed Koch Queensboro Bridgen vierestä.Tämä kaksikerroksinen silta on varattu tieliikenteelle, eli tämä on paras tapa ihailla sitä ähietäisyydeltä autolla ajamisen lisäksi.


Saarella asusteli paljon lähes kesyjä hanhia, muita lintuja sekä oravia. Ilkka löysi Pokémonien lisäksi myös kodittomien kissojen turvakodin. Lähes aavemaisen oloinen entinen isorokkosairaala seisoi tyhjillään saaren loppuosassa ja heti sen jälkeen avautui näkymä massiivisen kokoiseen, symmetrisen muotoiseen Franklin D Roosevelt Four Freedoms Parkiin. Hyvin hoidettu puisto kapenee saaren kärkeä kohden ja sen päästä löytyy näköalatasanne, josta on upeat näkymät East Riverille.


Kanadanhanhi (Branta canadensis)

Kissojen turvakoti Roosevelt Islandilla

Isorokkosairaala - suljettu ulkoilmamuseo / nähtävyys

Isorokkosairaala - vain seinät ovat enää pystyssä

Otimme saaren kärjessä rauhassa 360-kuvia ja paikalla istuskeli myös muuan herra. Hän alkoi kyselemään kamerastamme ja lyhyen keskustelun jälkeen kävi ilmi, että hän on syntyperältään suomalainen. Vaikka hän oli asunut ikänsä New Yorkissa, sujui suomenkieli häneltä erittäin hyvin ja siinä tuli vaihdettua kuulumiset molemmin puolin. Hänen tärkeimmät vinkkinsä olivat, että paras hampurilaispaikka on ehdottomasti Shake Shack ja, että musikaalilippuja kannattaa kysellä tuntia ennen esitystä teatterin lippuluukulta taikasanoilla "rush tickets". Erittäin hauska kohtaaminen!Näkymä Manhattanille Roosevelt Islandilta

Vastarannalla seisovan Pepsi-kyltin taustalle liittyy mielenkiintoinen historia. New Yorkissa lähes vuosittain vieraileva kaverini Kimmo Vornanen kirjoitti aiheesta lisää ja sain luvan lainata hänen tekstiään tähän:
"Long Island Cityn rannassa sijaitsevasta Pepsi Cola logosta on tullut yksi New Yorkin tavaramerkeistä. Alunperin logo sijaitsi Pepsi Colan 1940-luvulla rakennuttaman pullottamon yhteydessä East River joen rannalla. PepsiCo sulki kyseisen tehtaansa vuonna 1999, mutta ei tuolloin ymmärtänyt tehtaansa yhteydessä olleen logon markkina-arvoa. 2000-luvun alussa loistoasuntoja ja toimistorakennuksia rakennuttava TF Cornerstone yhtiö siirsi logon tulevien uusien asuinrakennusten edustalle, paikkana säilyi East River. Logo on noin 20 m korkea."
Pepsi-Cola valomainos

Saaren rauhallisuuden lisäksi sen parasta antia ovat upeat näkymät Manhattanille. Metelin ja hektisyyden voi melkein aistia, mutta rauhallisella saarella se on helppo sulkea pois mielestä. Saaren kärki oli muuten eristetty aidoilla ja porttia oltiin sulkemassa jo alkuillasta, kun lähdimme pois. Tämä kannattaa siis huomioida, jos haluat saada kaiken irti saarella vierailusta.

Four Freedoms Parkin portti

Manhattan Roosevelt Islandilta nähtynä

Ne Tammelat Roosevelt IslandillaJoko luit muut juttumme New Yorkista?
Booking.com

20 kommenttia:

 1. Ah, monta kertaa olen ollut New Yorkissa, mutta en tuolla. Kiitos vinkistä, ensi kerralla sinne siis ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti käydä! Varsinkin jos kaupunki alkaa jo muuten käydä kotoisaksi. ;-)

   Poista
 2. Mukava paikka, upeat maisemat! Ja onhan se hissimatka myös upea.

  Olin siellä jokunen vuosi keväällä, kun kirsikankukat kukkivat. Vanhassa kämpässä oli sieltä otetusta valokuvasta tehty taulu paraatipaikalla olohuoneessa, huippupaikka ja lempikaupunki.:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Tuolla on varmasti upeaa kun puut ovat kukassa. Meidän Nykin visiitit ovat ajoittuneet aika talviseen aikaan. Täytynee tähdätä sinne myös vähän vehreämpään aikaan. Keväällä ei varmaan olisi vielä liian kuumakaan.
   Tuolta on kyllä varsin muikeat näköalat Manhattanille!

   Poista
 3. Mielenkiintoista! Parhaita blogauksia ovat juuri tällaiset, mistä saa jonkin hieman yllättävän vinkin tai idean! Harmittavan paljon törmää sellaisiin, jotka luettelevat samat kliseenähtävyydet kuin kaikki muutkin. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Meillä on aina joka reissun alla vimmattu salapoliisityö kun yritämme keksiä valmiiksi jotain vähän oudompaa nähtävää. Peruspaikat käydään myös katsomassa, mutta tällaisia tuntemattomampia helmiä on hieno löytää ja niitä on myös mukava jakaa muille! :-)

   PS. Käy tsekkaamassa meidän Eruv-postaus New Yorkista. Se on ehkä oman outousmittarini kutkuttelevammasta päästä!
   https://blog.netammelat.fi/2018/04/manhattan-mystinen-eruv.html

   Poista
 4. Voi että! Käveltiin tammikuisella Nykin reissulla pariin otteeseen tuon vaijerihissin ohi, kun oltiin matkalla katsomaan jotain muuta nähtävyyttä. Ajateltiin koko ajan, että vielä käydään tsekkaamassa tuokin. Niin siinä kuitenkin kävi, vajaa viikon mittaisella reissulla, että aikaa ei tuolle enää jäänytkään. Harmi, tuo olisi ollut niin halpaakin vielä ja ihan mielettömät näkymät. Onpahan taas yksi syy lisää palata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijai!
   Noh, noita aina käy itse kullekin. Ihan kaikkialle ei vaan voi ehtiä. Mutta todellakin on hyvä syy lähteä New Yorkiin uudelleen!

   Poista
 5. Pakko olisi päästä Jenkkilään pelaamaan pokemonia ja hakemaan se biisonipokemoni :)
  Nyt jäi selviämättä, kävittekö syömässä tämän suomalaisen herra suosittelemassa hampurilaispaikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain muuten pyydystettyä juuri tällä reissulla oman Taurokseni! Ja vieläpä aika läheltä Madison Square Parkin Shake Shackia, joka on se alkuperäinen ja ensimmäinen laatuaan koko maailmassa.
   Kävimme testaamassa Shake Shackin, vaikkei pikaruoka yleensä ole ykkösvalinta. Se kuitenkin etsittiin ja testattiin ihan tämän suosituksen takia. Maku oli oikein suunmyötäinen. Myös ranskalaiset olivat hyvät. Vaviskaa, Mäkkärit ja Burgerkingit!

   Burgerimies Akseli Herlevi teki yhden jakson Nykin burgereista ja kävivät juuri tuossa nimenomaisessa paikassa burgereilla. Opin siitä jaksosta, että tuolta olisi saanut paikallisen Brooklyn Breweryn Shake Shackille valmistamaa nimikko-olutta, Shackmeister Alea. Se jäi nyt sitten testaamatta, kun en tiennyt. Palattava on.

   Poista
 6. Ai niin :) Kuten huomaatte, olen vihdoin selvittänyt miksi kommentit eivät tulleet läpi. Blogger ja Googletili olivat solmussa, mutta nyt toimii!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno homma! Kiva, että pääset nyt kommentoimaan :-)

   Poista
 7. Minulla on blakkarissa lennot Lontoosta New Yorkiin syksyllä, joten kaikki kohteeseen liittyvät kirjoitukset kiinnostavat. :) En malta odottaa, että astelen New Yorkin kaduilla! Otan ehdottomasti vinkeistäsi vaarin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistojuttu! Oikein hyvää reissua!
   Meillä on pari muutakin artikkelia Nykistä ja vielä jotain tulossakin. Pysy linjalla! ;-)

   Poista
 8. Kiitos jutusta! :) Tämä täytyy painaa mieleen jatkoa ajatellen, koska emme jostain syystä ehtineet tai älynneet tuonne mennä viime syksynä. Ihana New York ja sen lukuisat mahdollisuudet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykissä on niin paljon ällisteltävää, ettei mitenkään ehdi yhden reissun aikana saada tarpeekseen. Onneksi ESTA on voimassa 2 vuotta. Siinä ehtii hyvin käydä parikin kertaa! Ja saahan sitä sitten taas uuden..

   Poista
 9. New York on omalla matkailun "paikat joissa haluan käydä"-listalla ja oli mukava päästä tunnelmaan tämän postauksen muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti pitää New York bucketlistalla! Se on yksi meidän lempikohteitamme kaikista paikoista, joissa olemme käyneet. Kun pääset perille saakka, kannattaa rohkeasti tutustua heti metroon. Sillä pääsee risteilemään Manhattania todella kätevästi ihan joka puolelle.

   Ei kun unelmista totta! :-)

   Poista
 10. Jee, kiitos tästä vinkistä! Lokakuussa nokka otetaan taas kohti New Yorkia ja tämä voisi hyvinkin olla to do -listalla. Tuo gondoliajelu näytti ihan mahtavalta! Ja hyvä tietää, että metrokortti toimii siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metrokortti on Nykissä ihan ehdoton! Oikein hyvää reissua! :-)

   Poista