28.8.2018

Vieraskynä | Täydellisen teehetken jäljillä

Kuinka pitkälle pitää lähteä, jos haluaa päästä kokemaan täydellisen teehetken? Jos lähdet liikkeelle esimerkiksi Helsingin keskustasta, matkaa kertyy reilut 270 kilometriä. Jos taas matkasi alkaa Turusta, joudut taittamaan matkaa nelisensataa kilometriä. Tampereelta alle 300, Jyväskylästä vain noin 150. Savonlinnalaiset ovat alle 70 kilometrin päässä tee-elämyksestä. Mutta juvalaiset – he vasta lähellä ovatkin! Juvan kirkonkylältä on noin viisi kilometriä matkaa peltojen ympäröimään Vehmaan kartanoon, jonka pihapiirissä sijaitsee aito englantilainen teehuone, Teahouse of Wehmais.

Vehmaan Teehuone

Perhonen pellolla

Itse yhdistimme, omalla kohdallani lähes jokakesäisen perinteen mukaisesti, teehetken Savonlinnan oopperajuhlamatkan yhteyteen. Oopperajuhlat ovat toki jo itsessään upea elämys, mutta aitoon ja perinteiseen tapaan tarjoiltu iltapäivätee, joka myös ”kello viiden teenä” tunnetaan, oli jälleen kerran täydellinen huipennus matkalle.

Teahousen päärakennus

Tästä käyntikerrasta hauskalla tavalla erikoisen teki se, että matkakumppanini Katri ei ole minun kaltaiseni teen intohimoinen ystävä. Itse asiassa, ei teen ystävä ollenkaan..! Näin ollen minun harteilleni jäi vaikea valinta siitä, mitä teetä muun tarjoilun ohessa nautitaan. Valkoinen maustettu tee on yhtä aikaa mieto ja maukas kokonaisuus. Ruusulla koristeltu ”Lust & Fägring ”on maustettu sitruunalla, mansikalla, shamppanjalla ja kermalla – eli mikä voisi mennä pieleen, vaikkei kupin ääressä istuisikaan vannoutunut tee-entusiasti..? Onneksi mikään ei mennytkään; päättelin asian siitä, että pöytään tuodusta kannusta kaadettiin santsikupillisia viimeiseen tippaan saakka. Oma valintani oli tällä kertaa vihreä luomutee, maustettuna päärynällä ja vaniljalla.

Menu

Aito ja alkuperäinen Afternoon Tea

Silmänruokaa

Tee on Teahouse of Wehmaisissa erinomaista ja valikoimaa on runsaasti. Tekstin lopussa olevassa podcast-haastattelussa Anna mainitsee, että teelaatuja on listalla yli 50. Haastattelun teon jälkeen määrä on kuitenkin kasvanut jo ainakin reiluun 80:een. Itse asia teehuoneessa on kuitenkin englantilainen teetraditio. Sen antimia pääsee nauttimaan perinteisellä tavalla kolmikerroksiselta herkkutarjottimelta.

Tuoreita skonsseja ja muita herkkuja

Tarjottimen alimmalla tasolla oli kolmioleipiä kurkku-, kala- ja kinkkutäytteillä. Keskimmäisellä tasolla komeilivat uunituoreet skonssit. Erityisesti niihin Teahouse of Wehmaisin väki suhtautuu pieteetillä. Skonssit paistetaan kullekin asiakkaalle vasta tilauksesta, joten voi olla sataprosenttisen varma, että ne ovat todella tuoreita. Skonssit nautitaan kermavaahdon ja mansikkahillon kera, ekstrana pöytään voi tilata myös paikan päällä tehtyä lemon curdia. Meistä Katri antoi äänensä mansikan ja kerman liitolle, oma peukkuni nousi ehdottomasti sitruunatahnalle!

Aito ja oikea Afternoon Tea

Tarjottimen ylimmällä tasolla oli vielä valikoima pieniä supermakeita herkkuja: suklaakakkua, sitruunapiirasta ja pannacottaa. Ensivilkaisulla ne näyttivät kirjaimellisesti todella pieniltä, mutta leipien ja skonssien jälkeen määrä oli juuri sopiva. Tässä kohtaa Katri kiitti aikaisemmin päivällä antamastani vinkistä, että ylimääräiset välipalat ennen teehetkeä kannattaa passata. Iltapäivän teehetki voi kuulostaa viattomalta huikopalalta, mutta ruokaa siinä on ihan keskivertolounaan verran, eli vatsansa sen ääressä saa ehdottomasti täyteen.

Teahouse of Wehmaisin listalta löytyy toki pienempiäkin kokonaisuuksia kuin edellä mainitut herkut kolmessa kerroksessa. Cream Tea, Garden Tea, Sweet Tea ja niin edelleen – tarjolla on annoksia niin makean kuin suolaisenkin ystäville, sekä pienempään että suurempaan nälkään. Maininnan ansaitsee ehdottomasti myös se, että kaikkien tarjottavien annosten raaka-aineet hankitaan paikallisilta viljelijöiltä ja tuottajilta, mahdollisimman läheltä. Jopa niinkin läheltä kuin kartanon oman pihapiirin navetasta, jossa tuotetaan luomumaitoa.

Teehuone

Kaunista ja tunnelmallista

Vihreä teehuone

Jos jo pelkästä ateriakokonaisuudesta voisi antaa tee-elämykselle arvosanaksi täyden kympin, niin vielä plussa sen päälle tulee satumaisen kauniista miljööstä. Ruusukuvioidut tapetit, kristallikruunut, oman pihan tuoreet kukat jokaisen pöydän maljakossa ja kauniit astiat tekevät täydellisestä teehetkestä uniikin. Teahouse of Wehmaisin sisustuksessa ei ole mitään jätetty sattuman varaan, edes naistenhuoneessa..! ;-)

Kirjoittajana toimi matkatoverini, intohimoinen teeharrastaja ja Ankkasen kanssa seikkaileva Tanja MäättänenMiten ihmeessä juuri Juvalle on perustettu Suomen ensimmäinen aito englantilainen teehuone? 


Se selviää muutama vuosi sitten tehdystä 12 minuutin pituisesta haastattelusta, jossa Tanja jututtaa teehuoneen perustajaa, Anna Grotenfelt-Paunosta.

Uusi laajennettu myymälä

Teahouse of Wehmais on uudistunut viimeisen vuoden aikana ja kauppa on siirretty uusiin suurempiin tiloihin. Nykyisin kaupasta voikin ostaa runsaan teevalikoiman lisäksi niin sisustustarvikkeita kuin paikallisia herkkujakin. Lähialueen tuottajien tuotevalikoiman laajennus on myös suunnitteilla. Myymälää kierrellessä huomasimme, että keittiö- ja sisustustarvikkeet olivat tärkeässä roolissa. Tarjolla oli paljon uusiomateriaaleista valmistettuja tuotteita kuten kierrätystölkeistä tehtyjä paistinpannuja sekä kierrätysmuovista valmistettuja mattoja.

Koristeseinä myymälässä

Myymälän tarjontaa

Juustoja ja makkaraa

Teevalikoima


Yläkerrasta löytyy viihtyisä vuokrattava juhlatila ja siellä on yksityistilaisuuksien lisäksi luvassa mm. standuppia sekä konsertteja. Teahouse of Wehmaisin perustaja Anna Grotenfelt-Paunonen on myös Suomen ensimmäinen tea sommelier ja hänen vetämistään teekoulutuksista päästään nauttimaan jo syksyllä 2018.

Yläkertaa voi vuokrata yksityistilaisuuksiinLue myös


10 kommenttia:

 1. Pidän iltapäiväteetarjoiluista - sopivin välein nautittuina ne ovat kivaa arjen luksusta!
  Enimmäkseen Helsinki - Turku -akselilla liikkuvana tämä taitaa kuitenkin olla liian kaukana, valitettavasti.
  Mutta hyvän näköistä, kieltämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Itselleni tämä oli ensimmäinen aito iltapäivätee, mutta ei varmasti viimeinen. Toivottavasti saadaan uusia teehuoneita myös teidän reitin varrelle :)

   Poista
 2. Tuntuu, että tää Wehmais on nyt vähän kaikkien huulilla. Todella hienoa, että tällaisia ennakkoluulottomia ja rohkeita yrittäjiä on, jotka uskaltavat luoda erikoisempiakin paikkoja valtavirtojen ulkopuolelle. Ja maine kiirii niin, että pitkienkin matkojen päästä halutaan tulla kokemaan tällaista erikoisuutta. Ihastuttavalta ja maukkaalta näyttää. Pannaanpa listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tässä on niin monta hienoa elementtiä samassa paketissa, että lopputulos ei voi olla muuta kuin loistava. Teehuoneella on ollut hieno kesä ja selvästi paljon hyviä ideoita hautumassa tulevia vuosia varten.

   Poista
 3. Ihanaa, että Suomessa on kaikkea tällaista herkullista! Paikka on ehkä ihan spontaanille matkalle meikäläisestä vähän liian kaukana, mutta pitää ehdottomasti muistaa tämä, jos joskus ohi ajelee. Pakko poiketa joskus. :)

  VastaaPoista
 4. Paikasta taisi olla juttua useammassakin sisustuslehdessä, ainakin olen älynnyt laittaa Google Mapsiin merkinnän, että kun seudulla joskus ollaan, niin tuonne täytyy suunnata. Afternoon tea tarjotin näyttää varsin houkuttelevalta ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! He ovat saaneet todella hyvin näkyvyyttä eri kanavissa ja ihan syystä. Mahtavaa, että paikka on nyt tallessa seuraavaa vierailua ajatellen :)

   Poista
 5. Kiitos infopläjäyksestä! Teehuone on mökkimatkan varrella, mutta meillä on aina niin kiire mökille tai sieltä kotiin, ettemme vielä kertaakaan ole malttaneet pysähtyä. Ehkä syksyn viimeisten mökkiviikonloppujen yhteydessä vielä ehtii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit! :) Ehdottomasti pysähtymisen arvoinen, tuossahan saa kivasti vaikka lounashetken vietettyä, jotta jaksaa ajaa taas.

   Poista