11.8.2018

Yö Vallisaaressa

Sarjassamme hullujen kesätempauksien kohteeksi valikoitui tänä vuonna yöpyminen Vallisaaressa. Viime kesänä yleisölle avattu saari oli itselleni ennestään tuttu, kun kävimme saarella viime vuonna purjeveneellä. Skotlannista Suomeen kesälomalle tulleelle Ilkan siskolle piti keksiä jotain vähintään yhtä kivaa tekemistä, kuin viime kesän kaupunkipyöräily Helsingin yössä.

Tentsile-telttailusta kuulin ensimmäistä kertaa Lanttimatkojen Lotan blogista ja juuri hiljattain Lyhyenä hetkenä blogin Pia vietti yön tuolla Vallisaaressa, jonne mekin innostuimme varaamaan majoituksen, vaikka Nuuksiossa mukavuudet olisivat olleet helpommin tavoitettavissa.

Yöpaikkamme

Kätevä ikkuna

Varaaminen & hinta

Vallisaaren nettisivujen kautta löytyy verkkokauppa, josta voi ostaa lahjakortin kahdelle Vallisaaressa yöpymiseen. Honkalintu, joka on tämän Tentsile EcoCamp Experience -elämyksen on Suomeen perustanut, myy sivuillaan lahjakortteja ja siellä näkyy myös telttojen varaustilanne.

Hinta yhden yön yöpymiseen kahdelle hengelle on 180 euroa. Hinta tuntui aluksi hieman korkealta, mutta toisaalta se on täysin linjassa hotellien hintojen kanssa Helsingissä. Pehmeän sängyn ja lämpimän suihkun vastapainoksi saat tosin nauttia upean Vallisaaren hiljaisuudesta ja vehreydestä luonnon ääniä kuunnellen.

Vallisaaren ja Isosaaren lauttasatamat

Vallisaaren luontoa

Hinta sisältää yöpymisen teltassa, ensiapupakkauksen, ohjeet, viltit pehmusteiksi sekä pienen aamupalan. Lisäksi voit täydentää pakettia makuupussilla tai picnic-korilla. Lauttamatka Kauppatorilta Vallisaareen kestää noin 20 minuuttia ja maksaa 8 euroa. Helteisen sään vuoksi me jätimme makuupussit ostamatta ja teimme mukaan omat eväät.

Saimme varausvahvistuksen yhteydessä sähköpostitse hyvät ohjeet, joiden perusteella suunnistimme Vallisaaren satamakahvilaan. Sieltä saimme mukaamme viltit, ensiapupakkauksen sekä suunnistusohjeet teltalle.

Tarvikkeita noutamassa

Jäätelökahvila Paja
Jäätelökahvila Pajan lonkerosorbetti ja suklaajäätelöVallisaaren nähtävyydet

Kun olimme paikantaneet majoituksen, lähdimme tutustumaan saareen. Alkuillan kohokohta on tietysti Kustaanmiekan ohi purjehtiva ruotsinlaiva, jota kiiruhdimme hyvissä ajoin ihailemaan. Jatkoimme siitä saarikierrosta Aleksanterin patterille, josta näköalat ovat aivan huikeat. Tässä vaiheessa vastaan tuli enää muutamia ihmisiä, joten saimme nautiskella eväämme kaikessa rauhassa saaren parhaimmalla näköalapaikalla.


Silja Line

Linnoitus kallion päällä

Näkymä Vallisaaresta Suomenlinnaan

Viking Line Kustaanmiekansalmessa

Siirryimme kauniin Lehmuskujan läpi kohti satamaa ja lähdimme tutustumaan Kuninkaansaareen. Tältä puolelta saarta löytyi upea linnake ja paljon mielenkiintoista nähtävää. Taustalla kajahtelivat Santahaminan ampumaharjoitukset. Kuninkaansaaren itäreunalta löytyi suojaisa poukama uimarantoineen, jossa olisi ollut mahdollisuus käydä uimassa.

Taidetta rannalla

Vallisaaren ja Kuninkaansaaren välinen tie

Nähtävää Kuninkaansaaressa

Kuninkaansaaren ja Santahaminen välinen Haminansalmi

Uimarannan lähistöllä näimme minkin tai vastaavan pienen pörröisen otuksen, joka pujahti tien yli niin nopeasti, ettemme ehtineet kuvata sitä. Saarelta löytyy runsaasti perhosia ja näimme myös muutaman haikaran Aleksin Patterilta käsin.

Perhonen

Perhonen

Haikara

Kävimme ihastelemassa yhtä hienoimmista auringonlaskuista koskaan Aleksanterin Patterilla, jonka jälkeen suuntasimme takaisin teltalle. Meitä vastaan pyöräili saaren henkilökuntaa, jotka kertoivat, että saarella ei saa liikkua klo 22–06 välillä. Tästä saimme myös eri infoa, joten kannattaa tarkistaa tilanne, mikäli aiot yöpyä saarella. Tärkeintä on kuitenkin noudattaa opasteita, koska maastosta voi oikeasti löytyä vaarallisia paikkoja ja yllättäviä pudotuksia. Saaren koskematonta luontoa on myös tärkeää kunnioittaa.

Aurinko laskee Helsingissä

Ei ruuhkaa


Nukkuminen Tentsilessä

Telttaan kiipeäminen sujui yllättävän helposti ja meillä oli hyvin tilaa kahdestaan, vaikka mukana oli reput ja muuta tavaraa jonkun verran. Viltit pehmustivat hyvin ja ainoa nukkumista täydentävä asia, jota kaipasin oli tyyny. Onneksi pyyhe ajoi suunnilleen saman asian. Päivä oli erittäin helteinen, joten tavoitteena oli selvitä yöstä samalla vaatetuksella. Puoliltaöin ilma viileni kuitenkin huomattavasti, joten onneksi repusta löytyi kevyttoppis, sukat ja pitkät housut. Makuupussi ei siis välttämättä olisi ollut ollenkaan huono ajatus, mutta selvisimme yöstä hyvin omilla varusteillamme.

Valmiina yöpuulle

Valoisa kesäilta

Majoituspaketin sisältö

Teltan pohja, josta käynti sisään


Tentsile on joustava, joten jos unikaveri kääntää kylkeä ja olet herkkäuninen, huomaat sen varmasti. Teltasta ei voi hiipiä pois huomaamatta. Koska sateen uhkaa ei ollut, käänsimme sadesuojan lähes kokonaan sivuun ja nautimme kauniista maisemista ilman itikoita. Kurkkaa teltan sisätiloihin pyörittämällä alla olevia 360-kuvia.

Huomioitavaa

 • Mukaan kannattaa varata reppu ja hyvät kengät, teltalle kävellään pientä metsäpolkua pitkin
 • Ruuan valmistus on sallittua vain merkityissä paikoissa, joten varaudu helpoilla eväillä tai ruokaile saaren ravintoloissa
 • WC ei löydy ihan teltan vierestä (varaudu 10–15 minuutin kävelymatkaan tai tee puskapissat)
 • Saarelta löytyy vesipisteitä, joissa voit tankata vesipullot täyteen
 • Kokeile ehdottomasti Jäätelökahvila Pajan Lonkerosorbettia
 • Viimeinen lautta lähti saarelta klo 19 jälkeen, joten sen jälkeen saarelle pääsee vain omalla veneellä
 • Aamun ensimmäinen lautta saapuu saarelle kymmenen jälkeen ja aamupala tarjoillaan 10.30–11

Metsäpolku

Aamupala Vallisaaressa

14 kommenttia:

 1. Minä haluaisin kokeilla sitä Vallisaaressa olevaa vanerista ”telttaa”. Mutta minua jännittäisi yöpyä Vallisaaressa, koska siellä ei ole ketään.. entä jos ei olisikaan yksin 😳

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama teltta toiveena täälläkin, pitää ehkä malttaa odottaa ensi kesään. Kieltämättä siellä ihan eri tavalla kuunteli ääniä ja risahduksia, että tuleeko joku teltalle vai ei. Matkaseuralaiseni yritti vielä kertoa alkuillasta kummitustarinoita, joten mielikuvitus oli jo valmiiksi virittyneessä tilassa :)

   Poista
 2. Kiinnostava ajatus, joskin minua on jo aikaisemmin näistä Tentsileistä lukiessani hirvittänyt se, että miten niihin pääsee (ja miten niistä pääsee alas). Ehkä jostain joskus löytyisi sopiva paikka, jossa sitä voisi kokeilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaankohan selittää.. Tentsilen pohja joustaa hyvin, joten kun meni pää edellä teltan pohjassa olevan suuaukon sisään, niin pohjan sai käsillä laskettua peffan korkeudelle. Sisälle ei siis tarvinnut hypätä, vaan sinne pystyi istumaan ja sen jälkeen vaan koukistamaan jalat ylös. Ota tuohon Honkalinnun Markkuun yhteyttä, varmaan Nuuksioon pääsisi noita ihmettelemään?

   Poista
 3. Mikä kokemus! Tällainen lähiseikkailu ja tentsilessä nukkuminen olisikin ollut kiva kesällä. Mun mielikuvitus on vaan liian vilkas luonnossa nukkumiseen rikosromaanien vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilkas mielikuvitus on kyllä iso haittapuoli ja sen selättämiseen telttaillessa tarvitsisi paljon viihdykettä tai nuijanukutuksen :)

   Poista
 4. Tosi kiva idea, mutta musta melko kallis! Tuo on toki elämys ja sehän se tässäkin maksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järjestäjä saa täältä hyvää palautetta hinnasta, jos lukee kommentteja :) Näitä Tentsile-majoituksia ei ole vielä kovin montaa käsittääkseni Suomessa, joten hinnoittelukin varmaan on kokeilemista alkuun, että saadaan tieto paljonko porukka on valmista maksamaan. Elämys tässä nimenomaan maksaa ja tietysti teltan hankintakulut + muut järjestelyt.

   Poista
 5. Jaa-a. Olisikohan minusta tällaiseen...? Jos ihan rehellisiä ollaan, niin luultavasti ei :D
  180 euroa on kyllä melko kallis, mutta toisaalta, tuo voi olla melkoinen elämys. Kate ainakin on kohdallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taisi olla ensimmäinen telttayö aikuisiällä, joten ei ole minunkaan ykkösharrastus :) Näin kertaluonteisesti meni seikkailun kannalta oikein mainiosti ja Vallisaari teki tästä hienon kokemuksen. Pelkkä telttailu hyttysten keskellä metsässä olisi voinut ottaa päähän aika paljon.

   Poista
 6. Komeita kuvia kaupunkimaisessa luontokohteessa! Kiinnostava paikka yön yli retkeilyyn. Itse nukuin kolme tuntia taannoin tentsilessa Amazing Keski-Suomikisassa. Hieman rauhallisemmalla illanvietolla ja pidemmillä unilla saisi kokemuksesta enemmän irti :-D Eli täytyy kokeilla enemmän retkeilymielessä uudestaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Teidän Amazing-seikkailua oli hauska seurata. Kiva lisä sinnekin tuo Tentsile. Ehdottomasti uudelleen Vallisaareen tai Nuuksioon :)

   Poista